Renault Mais-Saha Koordinasyon Sorumlusu Sn. Gökhan UZUN İle Röportaj
Buket Yaşar: Gökhan Bey merhaba. Eğitiminiz, staj ve iş süreçlerinizle röportajımıza başlayalım.
Gökhan Uzun: Tabi. Rize’de liseyi bitirdikten sonra yaklaşık 1 yıl uzak yol yük gemisi makine dairesinde çalıştım. Daha sonra Gazi Üniversitesi Otomotiv Bölümü’ne girdim. Üniversite sürecinde dört staj yapma fırsatı buldum. Endüstriyel mutfak ürünleri yapan bir firmada, internet tasarımı projesinde stajyer olarak çalıştım. Başka bir firmada yine stajyer olarak, yönetimin kurumsallaştırılması üzerine çalışmalarda bulundum. Kurumsallaşan bir şirketteki dokümantasyon sürecine destek verdim. Bosch’un servisinde de tulumları giyip, mekanik olarak çalıştım. Son stajımı da Borusan’da yedek parçada yaptım.
Üniversite bittikten sonra da Borusan’da çalışmaya başladım. İlk önce yedek parça danışmanı olarak başladım, daha sonra garanti sorumluluğu ve ardından Servis danışmanlığı yaptım. Motosiklet bölümünün çalıştım. Farklı bir iş tecrübesi de edinmek istediğimden PETLAS A.Ş.’ye geçtim. Bayi geliştirme sorumluluğu yaptım. Orada 1 yıl boyunca proje üzerine çalıştım. Daha sonra Renault MAİS’den teklif aldım, Ankara’da Satış Sonrası Bölge Sorumlusu olarak 2013 yılında göreve başladım. Satış Sonrası Bölge Sorumlusu ne iş yapar dersek; Bu kişinin bir bölgesi oluyor. İlk başladığımda benim bölgem, 12 ilden oluşuyordu. Bu illerde 15 tane bayi vardı. Bu bayileri ziyaret ediyorsun. Bayilerin sorunlarıyla ilgileniyorsun, çözümler buluyorsun. Marka ile bayi arasındaki iletişim oluyorsun. Bayiler de yeni çalışan işe alım görüşmelerinin mülakatlarına katılıyorsunuz. Yeni projelerinin bayilerde devreye alınması sağlıyorsunuz. Kalite ve ticaret olarak bayi performansında takip ettiğimiz ve gelişimi sağlamak üzere çalıştığımız birçok ana ve alt kriterimiz mevcut bölge sorumlusu devamlı bu gelişim için çalışıyor.
Renault’da çalışmaya başladıktan 3 yıl sonra İstanbul bölgeye geçtim. 2019’dan bu yana Saha Koordinasyon Sorumlusu olarak çalışıyorum. Sahada yaklaşık 10 kişilik bir ekibimiz var. Şirketin çeşitli departmanların dan ekibe bilginin akması gerekiyor. Sahada beklenen bir konu varsa, onun takibini sağlamak gerekiyor. Sahanın gelen geri bildirimlerin genel merkeze ulaştırmak gerekiyor.
Buket Yaşar: Saha Koordinasyon Sorumlusu olarak, bir haftanız nasıl geçiyor?
Gökhan Uzun: Hem ticaretin, hem kalitenin nasıl gittiğine dair Türkiye’nin sonuçlarını takip ediyoruz.. Genelde haftanın başında sonuçları takip ettiğimiz raporları harmanlıyorum. Bir önceki hafta, o raporlarla ilgili not aldığımız konuları öncelikle sahaya iletiyorum. Diğer departmanların devam eden projelerinde beni ilgilendiren kısımların içerisinde oluyorum. Sahaya belki 6 ay sonra çıkacak bir proje ama biz şimdiden çalışıyoruz. Sahadan gelen bazı konuların anında çözülmesi gerekiyor, onlara müdahale ediyorum. Haftada mutlaka en az bir gün bayi ziyaretleri yapıyorum. Sahada çalışmaya başlayacak olan arkadaşların oryantasyon sürecinde de görev alıyorum. Sahaya yeni bir kişi başladığında, yaklaşık 2 aylık oryantasyon programına alıyoruz. Çünkü bölge yönetiminde bilgi dağarcığının çok fazla olması gerekiyor. Şirketi öğrenmesi, bayileri, yapıyı vs.
Buket Yaşar: Mülakatlara katıldığınızı söylediniz. Gerçekleştirdiğiniz mülakatlarda en çok neye dikkat edersiniz?
Gökhan Uzun: Ben özellikle adayın bu zamana kadar görev aldığı işlerin detayını soruyorum. “Yaptığı işlerden, kendisine ne kalmış” bunu merak ederim. Bir kişi tecrübesini söylediği zaman; ilave soru sorulduğunda, o tecrübenin ne kadar dolu olduğunu veya tecrübesini ne kadar doldurabildiğini görüyorsun.
İş görüşmesinde adayların rahat olması lazım. Ne kadar rahat olursa, kendisini o kadar iyi ifade edebilir. Bundan dolayı daha az konuşup adayı daha fazla konuşmasını sağlamaya gayret ederim.
Buket Yaşar: İş hayatı konusuna giriş yapmışken, iş değiştirmek hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gökhan Uzun: 3 yılda veya 5 yılda iş değiştirmek gayet normal. Ben bu konuya saygı duyuyorum ve olması gereken de bu diyorum. Özellikle Avrupa vs. baktığında zaten şu anki trend, 5 yılda bir iş değiştirmek. 3.yıldan itibaren arayışa başlıyor. 5.yılın sonunda kesin değiştirmiş oluyor. (yurtdışına baktığımızda tabi bu durum) Bir kişi, 3-4 yıl çalışmış aynı yerde, katma değerde sağlamış. Şirket o kişiye daha fazlasını veremezse, kişi de aynı şekilde daha fazlasını veremez. (iş konusunda) Ülkemizin bu konuda bakış açısını biraz daha geliştirmesi gerekiyor.
Buket Yaşar: Üniversite hayatınız nasıl geçti? Bizlere neler önerirsiniz bu süreçte?
Gökhan Uzun: Güzeldi. Fakat orada kalmamak lazım (an olarak) Her şey zamanında güzel. Üniversite hayatı bittiğinde de gerçekten bittiğinin farkında olup; ne yapacağına karar verip, artık ona yönelmek lazım. Üniversite zamanında da projeler gerçekleştirmek, etkinlikler düzenlemek/katılmak çok önemli. Çünkü yıllar geçtiğinde çoğu dersin adı hatırlanmıyor ama o zaman diliminde yapılan farklılıklar(bahsettiğim proje, etkinlik vs.) akılda kalıyor.
Bizler de arkadaşlarımızla etkinlikler düzenledik. kariyer.net ‘ten gelen konuklarımız vardı. En fazla katılımcı aldığımız etkinlik o olmuştu.
Onun haricinde hocalarla iletişimim iyiydi, çok diyalogum olurdu. Hala dönüp baktığımda derim ki, keşke daha da fazla iletişim kursaymışım.
Genç arkadaşlara öneride bulunacak olursam; eğlencenin tadını 1. ve 2. Sınıfta çıkarsınlar. 3.yıldan sonra artık kendilerini iş hayatına geçiş pozisyonuna almalarında fayda var. 🙂
Röportaj için Sn. Gökhan UZUN’a teşekkürlerimle…
Endüstri Mühendisliği Öğrencisi (2016-2020)
Karadeniz Teknik Üniversitesi