Türkiye’de Kullanılan Yerli ERP Yazılımları
Herkese selamlar,
Sağlığınız, keyfiniz yerindedir umarım. Bugün sizlerle ERP’yi konuşacağız. Adım adım gidelim. Öncelikle ERP’nin genel tanımını ele alalım. Sonrasında kullanım avantajlarından bahsedelim ve ülkemizde kullanılan yerli ERP yazılımlarını tanıyalım.
ERP nedir?
ERP’nin açılımı “Enterprise Resource Planning” dir. Kurumsal Kaynak Planlama anlamına gelir lakin ana amaç, süreçlerin kaliteli bir şekilde yönetiminin sağlanmasıdır. ERP dediğimiz kavram, sistem ve yazılımların genel adıdır. Birimler arası koordinasyonun sağlıklı yürümesine destek olur.
ERP’nin Kullanım Avantajları Nelerdir?
Benchmarking Partners (1998), ERP uygulamalarına yatırım yapmış 62 Fortune 500 şirketini kapsayan bir çalışmada, şirketlerin ERP yatırımları sonucunda elde ettikleri faydaları şu başlıklar altında toplamaktadır:
- Maliyetlerde Azalma
- Gelirlerde İyileşme
- Gelişmiş Nakit Yönetimi
- Envanter ve Personel Sayılarında Azalma
- Sipariş Termin Sürelerinin Azalması
- Üretkenlik ve Sipariş Yönetiminde İyileşme
- Bilgi ve Süreç Akışlarıyla Müşteriye Hizmet Sürelerinde İyileşme
ERP yazılımlarında yer alan modülleri, işletmenin damarlarına benzetebiliriz. Bu damarları besleyen birçok birim/departman vardır. Tüm bu damarların sorunsuz çalışabilmesi, birimlerdeki iletişim kültürüne de bağlıdır.
Türkiye’de Kullanılan Yerli ERP Yazılımları Nelerdir?
Login Yazılım
Login Yazılım, 1989’dan bu yana Özelleştirilmiş Kurumsal Yönetim Bilişim Sistem Çözümleri üzerine çalışmalarını devam ettirmektedir. Kendilerinin deyimiyle “Kurumsal Kaynak Planlama (ERP Yazılımı) ve İnsan Kaynakları Yönetim Yazılımları konusunda derinlemesine tecrübe sahibi olan Login Yazılım, Login ERP Programı, Login HR Programı, Login X-tra Programı ve Login Pro Programı olarak 4 farklı ürün ailesi içerisinde onlarca modülden oluşan bir çözüm ağacı sunmaktadır.” Müşterilerine özel olarak sundukları ERP çözümleri sayesinde adlarından sıkça söz ettirmektedirler.
Model ERP
“İşletmelerin dijital sinir sistemini kuruyoruz” mottosuyla yola çıkan Model ERP, 1992 yılından beri büyük ve orta ölçekli kurumlara hizmet etmektedir. Geliştirdikleri ERP yazılım çözümlerinin yanı sıra, müşterilerine danışmanlık, eğitim ve destek hizmetleri de sunmaktadırlar. Yapmış oldukları başarılı Ar-Ge çalışmaları sayesinde TÜBİTAK tarafından birçok kez ödüle layık görülmüşlerdir. Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
WORKCUBE
2001 yılında faaliyetlere başlayan WorkCube, tamamen Web tabanlı bir kurumsal yazılımdır. Ortak bir veri tabanı üzerinden tüm faaliyetlerin (WorkCube ERP, MRP, CRM,HR, SCM, CMS, LMS,B2B,B2C,Project Management vs.) yönetilebildiği bir platform sunmaktadır. Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
LOGO
1984 yılından beri çalışmalarına devam eden Logo Yazılım, halka açılan ilk bilişim şirketi olmasının yanı sıra, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 50 teknoloji şirketinden biridir. Her sektöre özel ürettikleri ürün ve hizmetlerle birlikte, dijital dönüşüm danışmanlığı da vermektedirler. Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
TEKNOSOL
ERP yazılım firmaları arasında adından sıkça söz edilen kurumlardan biri de Tekonosol’dur. Yerli olarak geliştirdikleri V-Era ERP projesi sayesinde birçok sektörde özgün olarak hizmet vermektedirler. Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
Set Yazılım
1993 yılında kurulan Set Yazılım, yurt içindeki ve yurt dışındaki firmalara kendi özgün ürünleriyle hizmet vermektedirler. Ana ürün SET.B’LACK ERP yazılımıdır ve birçok sektörde kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
UYUMSOFT
Azerbaycan, İngiltere, Bulgaristan, Mısır, Arnavutluk, Hindistan, Sırbistan gibi birçok ülkeye hizmet sunan Uyumsoft ekibi, 24 yıldır ERP alanında hizmet vermeye devam etmektedirler. e-Uyum uygulamalarıyla da tanınan Uyumsoft hakkındaki detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
CPM Yazılım
Yerli Yerinde Çözümler sloganıyla çalışmalarına devam eden CPM yazılım, 1989’dan bu yana geniş bir ürün yelpazesi ile hizmet vermeye devam ediyor. Yüzde yüz yerli sermayeli, global bir marka olma yolunda önemli adımlar atan CPM Yazılım, Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) çözümleri ile ülke sanayisine verimlilik ve hız sağlıyor. Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
Canias ERP
Canias ERP, hem standart uyarlanabilir ERP biçiminde hem de orijinal geliştirme platformu olarak sunulabilir. Bu yenilikçi altyapı ile kişiye özel bir yazılım konsepti, tüm sektörlerin ihtiyaçlarına% 100 yanıt veren bir çözüm sunar. Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
Mikro Yazılım
1988 yılında kurulan, Türkiye’nin köklü, öncü, yenilikçi ve geniş ürün yelpazesine sahip yazılım şirketi olan Mikro Yazılım hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
DİA Yazılım
2004 Yılında KOSGEB desteği ile ODTÜ – Orta Doğu Teknik Üniversitesi Teknokent’te kurulan ve ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) yazılımı olarak muhasebe süreçlerinden üretime, stok, envanter yönetimi, depo gibi süreçler dahil diğer tüm satış, satın alma iş akışlarında da şirketlerin iş süreçlerine performans ve doğruluk katmayı amaçlayan Dia Yazılım ile ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Comport ERP
20 yılı aşkın sektörde hizmet veren eski ismiyle Verim Yazılım olan Comport Yazılım firmasının Comport ERP Yazılımı için 100’e yakın standart raporları olan ve üretim, üretim planlama, stok yönetimi, sipariş fatura yönetimi, irsaliye, depo süreçleri ve e-dönüşüm pazaryeri entegrasyonları dahil olmak üzere bir çok alanda kendini kanıtlamış bir ürün olduğu belirtildi. En önemli özelliğinin ise; basit, pratik ve kolay anlaşılabilen ara yüzüyle kullanıcı dostu olduğu da eklendi. Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Yazımı okuduğunuz için teşekkürler. Bilgilendirici olmuştur umarım… Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere! Bilgiyle ve keyifle kalın…
Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunu (2016-2020)
Karadeniz Teknik Üniversitesi