CATWOE Analizi
Merhaba sevgili okurlarım,
Bugün sizlere Catwoe Analizi’ni anlatacağım.
Catwoe analizi, problemleri olan sistemleri analiz etmek için kullanılan bir analiz yöntemidir. Bu yöntemi kullanabilmeniz için öncelikle çözümlenebilecek bir problem belirlenmelidir. Daha sonra bu analiz yöntemi kullanılır. Peter Checkland tarafından Yumuşak Sistem Metodolojisi’nin bir parçası olarak ortaya atıldı. Peki “Yumuşak Problem” nedir?
Yumuşak problem, problemin bir parçası olan başarılması gereken şeyin ne olduğuyla ilgili küçük problemdir. Yumuşak Sistem Metodolojisi yumuşak problemler üzerine kuruludur.
Catwoe Analizi, akrostiş olarak analiz edilecek elemanı içermektedir.
C-Customer (Müşteri)
Sistemin çıktısını kullanan kişilere denir. Bu analizdeki ilk adım; bundan etkilenecek tüm kişileri belirlemektir. Belirledikten sonra ne kadar etkilendikleriyle ilgili bir tespit yapılmalıdır.
A-Actors (Aktörler)
Sistemde yapılan işleri yapan kişilerdir. Çözümü yürüten kişilerin kim olduğu ve ne kadar tepki gösterdiğiyle ilgili bir tespit yapılmalıdır.
T-Transformation (Dönüştürme )
Sistemin girdilerinin ve çıktılarının neler olduğuyla,girdilerin çıktılara nasıl dönüştüğüyle ilgili kısımdır. Yani dönüştürme sürecidir.
W-World View (Dünya Görüşü)
Sistemin ulaşmak istediği amacı ve sistemin amacından uzaklaşırsa sonucun neler doğuracağının bulunduğu kısımdır. Amaç ve sonuç ilişkisi üzerine kuruludur.
O-Owners (Sahipler)
Sistemi istese durdurabilecek kapasitedeki kişilerdir.
E-Environmental Constraints (Çevre Kısıtları)
Sisteme dışarıdan etki yapabilecek kısıtlardır. Yasaları örnek verebiliriz.
Catwoe Analizi, endüstri mühendisliği açısından önemli bir analiz yöntemidir.Catwoe analizi işletmenin neleri başarmak istediğini tespit etmeyi, sorunları gözlemleyerek çözüm bulabilmeyi, sorunun yaşandığı alanları ve çözümün iş dünyasındaki insanlar üzerindeki etkisini, sorunla ilgili riskleri tespit ederek bir sorun çerçevesinde tam anlamıyla bir bakış açısı sağlamayı mümkün kılan bir yöntemdir.
Yazımın sonuna gelmiş bulunmaktayım.
Vaktinizi ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ediyorum 🙂
İyi günler dilerim…
Yazılarımın devamını okumak için blog adresimi ziyaret edebilirsiniz.
Endüstri Mühendisliği Öğrencisi (2017-2022)
Necmettin Erbakan Üniversitesi