Değer Akış Haritalama Nedir?

Merhaba sevgili okurlarım. Bugün sizlere değer akış haritalamadan bahsedeceğim.

Değer Akış Haritalama, her ürün için esas olan ve ana akışlar boyunca bir ürünü meydana getirmek için ihtiyaç duyulan, katma değer yaratan
ve yaratmayan faaliyetlerin bütününe verilen isimdir.

Değer Akış Haritalama, işletmedeki tüm malzemelerin ve bilgi akışlarının tanımlanmasını sağlayan araçlardır. Değer akışı bakış açısı prosese  parça parça bakmaz aksine prosese bütünsel olarak bakar.

Büyük şirketlerde, ürünün değer akışı aynı şirketin birden fazla işletmesinden geçiyorsa, diğer işletmelerden geçen akışı kapsayan haritalama çalışmalarının yaygınlaştırılması  hızlı ve yoğun olarak gerçekleştirilmelidir.

Müşteri isteğinden hammaddeye üretim akışını bir bütün olarak ele alır.

Kısacası değer akışı haritalama, ürünün oluştuğu değer akışı boyunca oluşan malzemeleri ve bilgi akışını öğrenmenize ve anlamanıza yardımcı olan bir “kağıt kalem” tekniğidir.

Değer akışı haritalama ile anlatılmak istenen kısa bir şeydir; müşteriden tedarikçiye ürünün oluşum yolunu izle,  bilgi akışında yer alan her süreci dikkatli bir şekilde sembollerle çiz. Daha sonra, biraz önemli  sorular sorarak akışın nasıl ilerlemesi gerektiğini gösteren “oluşan durum” haritasını çiz.

Sevgili okurlarım,yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız.Ben yazarken ve öğrenirken çok keyif aldım. Umarım sizler de okurken keyif alırsınız. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle:)

Diğer yazılarımı okumak için blog hesabım olan ozturkhuriye.wordpress.com‘u ziyaret edebilirsiniz.

Huriye Büşra Öztürk

Endüstri Mühendisliği Öğrencisi (2017-2022)

Necmettin Erbakan Üniversitesi

——