Türkiye’de Kullanılan Muhasebe Programları Nelerdir?
Muhasebe dediğimiz zaman işin içerisinde önemli ve detaylı birçok konu giriyor. Cari, yevmiye fişi, hesap planı, defter, fatura, irsaliye gibi işleri de muhasebe programı ile yönetmek olmazsa olmazdır artık. Türkiye’de de irili ufaklı bir çok muhasebe programı kullanılıyor. Bazıları özellikle mali müşavirler için olmazsa olmaz iken bazıları da genel olarak ön muhasebe ya da genel muhasebe ekipleri tarafından olmazsa olmaz bir durum haline gelebiliyor. Buradaki en önemli noktalardan biri tabii ki kişilerin ara yüzlere ve iş akışlarına alışması diyebilirim. Çünkü Türkiye’de de dünyada da muhasebe süreçleri bazen karmaşık olabiliyor. Bunun için de iyi ve kolay kullanımlı muhasebe programları da tercih sebebi oluyor. Gelin birlikte Türkiye’de kullanılan muhasebe programlarını inceleyelim.
Türkiye’nin en büyük yazılım firmalarından biridir. Kurulduğu 1984 yılından bu yana sektörün önde gelen şirketlerinden biri olarak faaliyetlerine devam ediyor. Logo, mikro ölçekten büyük şirketlere kadar çeşitli büyüklükteki işletmelere uygulama yazılım çözümleri sunuyor. Logo Go Wings, Logo Go 3, Logo Tiger Enterpise gibi çeşitli ürünleri var. Son yıllarda geliştirdiği Jaguar ürünü ile de müşterilerine online ve bulut üzerinden hizmet de veriyor. Türkiye’deki birçok muhasebeci tarafından tercih edilen bir program olduğu söylenebilir. Özellikle kullanım tarafındaki esneklikleri muhasebeciler tarafından çok beğenilen özelliklerden biri.
1989 kuruluşlu Login Yazılım aslında kendini muhasebe programı olarak adlandırmıyor. Gelişmiş üretim dahil tedarik zinciri modülleri ile muhasebe modülleri sayesinde Türkiye’de birçok muhasebecinin işini kolaylaştırıyor. Çünkü örneğin bir üretim işletmesinde oluşan malzeme, yarı mamül ya da mamüle ilişkin veriler muhasebeye hatasız gelirse muhasebeci çok rahat eder. Login ERP de bu noktada kendi önemini vurguluyor ve sadece muhasebe değil tüm iş süreçlerinde uçtan uca Türkiye’de kullanılan muhasebe programlarından biri olarak adlandırılıyor.
Mikro, Türkiye’de KOBİ’lere odaklanan bir Kurumsal Uygulama Yazılımı (EAS) sağlayıcısıdır. Şirket, bayi ağı aracılığıyla yerel müşteri tabanına hem yerinde hem de bulutta geniş bir ERP yazılımı yelpazesi sunmaktadır. Logo gibi birçok muhasebe personeli tarafından tercih edilen muhasebe programlarından biri olup özellikle alışan kişiler tarafından kullanımı kolay olduğu belirtilen muhasebe programlarından biridir. Şuanda Türkiye’de LOGO’dan sonra tercih edilen ilk 2 muhasebe programı içerisinde diyebiliriz.
Mali müşavirlerin olmazsa olması desek yeridir. Özellikle resmi muhasebe süreçlerinde sağladığı kolaylıklar ile Türkiye’de mali müşavirler tarafından tercih edilen programların başında geliyor diyebiliriz. Genelde işletmeler firmalarında bir Login ERP, LOGO, Mikro gibi muhasebe programları kullanırken muhasebeleri dışarıda tutuluyorsa mali müşavirlerin kullandığı programın Luca olma ihtimali çok yüksek. Özellikle muhtasar beyannamesi, gelir tablosu, KDV beyannamesi gibi işlemlerin kolaylıkla yapıldığı belirtiliyor. Eski ama halen birçok işletmenin genel muhasebesinin tutulduğu önemli yazılımlardan biridir Luca.
Muhasebe dediğimiz zaman özellikle 2000’li yıllardan herkes tarafından bilinen ve çok yoğun kullanılan emektar muhasebe programlarından biridir ETA. Okullarda hele çok kullanılırdı. İçerisinde çeşitli modüller yani stok, cari, çek ve senet, banka, kasa barındırıyor. Ancak genelde mali müşavirler ya da küçük ölçekli işletmelerin muhasebe süreçlerini yönetmek için Türkiye’de muhasebe programı olarak ETA kullanıldığı görülüyor.
Resmi muhasebeye yönelik çözümleri ile serbest muhasebeci mali müşavirler ve işletmelere sunduğu muhasebe programı ile bilinen ve kullanılan muhasebe programlarından biridir. 2018 yılında ise Mikro Yazılım’ın da %100 hissesini satın alan DST Teknoloji isimli firmanın yine aynı sektörde faaliyet gösteren Zirve Yazılım’ı satın aldığı ve bir çatı altında birleştiklerini de görülüyor. Başlangıç seviyesindeki firmalar tarafından tercih edilen muhasebe programı olan Zirve Yazılım da ekonomik bir çözüm olarak düşünülebilir. İşletmelerin ihtiyaçları arttıkça ise farklı bir yazılım aldıkları da görülüyor.