TÜRKİYE’DE KULLANILAN YABANCI ERP YAZILIMLARI

ERP, bir firmanın verimliliğini artıracak önemli bir yazılımdır. ERP, kurumsal kaynak planlamadır. Bir firma için olmazsa olmaz denebilecek nitelikte bir yazılımdır. Fakat ülkemizde bunun önemi henüz çok fazla bilinmemektedir. Türkiye’de ERP anlamında birçok firmanın henüz bilgi sahibi olmadığını kabul etmek gerekiyor. Firmalarda mal ve hizmet için gereken makine, malzeme, insan gücü gibi kavramların daha verimli olmasını sağlamak amacıyla kullanılan bir yazılım türüdür. Türkiye’de ERP’nin gereksiz bir yazılım olduğunu düşünerek kullanmamayı tercih eden insan sayısı fazladır. Bir işlevin görülmesi için gerekli olan maddelerden sayısının yeterli olması nedeniyle verimin elde edilebileceğini düşünen pek çok işletme verimin nasıl elde edildiğini sorgulamamaktadır. Aslında verim, ERP yazılımı kullanımı üzerinden her türlü hareketliliğin, işlemin, performans takibinin, maliyetinin ölçülmesi ve takip edilmesiyle beraber belli sorunları tespit ederek bu sorunlara yeterince çözüm bulmaktır. Bu yöntem bir firmayı verim anlamında üst seviyeye çıkaracak bir yöntemdir. Ülkemizdeki firmaların büyük bir çoğunluğunun bu konuda yeterli bilgilendirmeye ve desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. ERP sistemini eskiden belli başlı firmalar kullanırken şu an sayıda bir artış görülmektedir. Fakat bu artış yeterli sayıda değildir. Daha çok iyisinin olması gerekmektedir.

Ülkemizde hem yerli hem de yabancı olan pek çok türde ERP yazılımının programları kullanılmaktadır. Bir kısmı gerçekten ERP programı yazılımıyken bir kısmı ERP programının işlevini görmeyi hedefleyen yan yazılımlardır. Bu şekilde insanları dolandıran durumlar söz konusu olmaktadır. ERP yazılımlarının birbirlerinden farklı olmasının sebebi; her firmanın ihtiyacının ve isteklerinin farklı olmasıdır. Bu yüzden karşımıza farklı modellerde ve farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek çeşitli ERP yazılımları çıkmaktadır. Türkiye’de kullandığımız yabancı ERP yazılımlarından bahsetmek istiyorum.

    1-) SAP

       ERP sektöründeki en köklü yazılımlardan birisidir. Türkiye’nin ilk 500’deki firmaları ERP amacıyla çoğunlukla SAP kullanmaktadır. Şirket yöneticilerinin hızlı ve doğru karar alması için önemli bir yazılımdır. SAP içerisinde pek çok modül barındırmaktadır. Bu modüller ERP mantığı çerçevesine göre firmanın ihtiyaçlarına göre planlanmaktadır. SAP yazılımıyla beraber şirketin yönetimini elde tutmak kolay olacaktır.

2-) MBS (Microsoft Dynamics)

       Microsoft tarafından üretilmiştir. Şirketin satın alma yöntemiyle son dönemlerde üst pazar anlamında üst seviyeye gelmeyi başarmış bir yazılım türüdür. CRM anlamında önemli gelişmelere yer vermektedir. Türkiye’de aktif olarak çalışmayı başaran çeşitli paketleri bulunmaktadır. Bu paketler; Microsoft Navision ve Microsoft Axapta’dır.

3-) ABAS

       Sipariş üzerine kurumsal kaynak planlaması yapan bir ERP yazılım türüdür. İçerisinde e-iş uygulamasını bulundurmaktadır. Sistem, hemen hemen her sektörde kurumsal kaynak planlamada kullanılmaktadır. Her ERP mantığı çerçevesinde olduğu gibi firmanın ihtiyaçlarına göre modüller kabul edilmektedir.

   4-) ORACLE

      Kurumsal işlemleri yöneten bir yazılımdır. Muhasebe, satın alma ve proje yönetimi gibi  konuların planladığı ve yönetildiği bir ERP yazılımıdır. Türkiye’de pazar açısından büyük bir etkiye sahiptir.

   5-) IFS

      İsveç kökenli bir ERP yazılım türüdür. Dünya genelinde sadece uzman olduğu sektörlerle çalışmayı kendine hedef edinmiştir. Dijital dönüşüm dünyasında hizmet vermeyi kabul etmiş olduğu firmaların kaynaklarını en doğru ve verimli bir şekilde kullanmasını sağlayan bir yazılım türüdür. İçerisinde ERP mantığı çerçevesinde firmanın bir çok departmanını programa entegre ederek yönetimi daha kolay yapmaktadır.

Bugünkü yazımın sonuna gelmiş bulunmaktayım.Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle:)

HURİYE BÜŞRA ÖZTÜRK

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Endüstri Mühendisliği (İngilizce)

3.sınıf öğrencisi

2017-2022

Diğer yazılarımı okumak için blog adresimi ziyaret edebilirsiniz.

https://ozturkhuriye.com/