ERP Sistemlerinde Mirror Yedeklemenin Önemi

ERP Sistemleri veri üzerine kurgulanmış, veri olmadan hiç bir işlevi olamayan sistemlerdir. Bu yüzden verinin güvenliği hayati bir önem arz eder. Çünkü en ufak bir veri kaybı, ERP sisteminizin işlevini kaybetmesine sebep olur. Bu durum, firmalar için felaketin diğer bir ismidir. Dolayısıyla ERP sistemlerinde veri tabanı yedekleme en önemli konulardan biridir.

Database Mirroring (DM), Relational Database Management System (RDBMS) üzerinde bir veri tabanının çökme veya sürekliliğinin aksaması durumlarında ikinci bir kopya üzerinden işlemlere devam edilmesini sağlayan mekanizmadır. Yani canlı kullanımda olan ERP sisteminizin veri tabanı üzerinde herhangi bir sorun olduğunda, hemen kopyası üzerinden canlı kullanıma devam edilebilir. Bu yöntem bizim Login Yazılım olarak müşterilerimize her zaman önerdiğimiz yöntemlerden biridir.

Donanımsal bozukluk, virus bulaşması, insan kaynaklı hatalar gibi durumlarda sunucu üzerindeki veri tabanı erişilemez hale gelebilir. Böyle bir durumda aynı veya farklı bir lokasyondaki ikinci bir sunucuda bulunan veri tabanı devreye girerek kullanıcılar hissetmeden sistem çalışmaya devam etmelidir.

Günümüzde artan siber saldırı riskleri sonucunda kullanılan sistemleri ne kadar korursanız koruyun, hepsi potansiyel olarak risk altındadır. Herhangi bir talihsiz durumda firmaların işlerinin durmaması için Mirror Yedeklemeyi öneriyoruz.

Database Mirroring’in düzgün çalışabilmesi için minimum gereksinimler ve teknik olarak dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili ise Yardım Masası Bilgi İşlem Uzmanı arkadaşım Sertaç Bey’in de deneyimlerini paylaşmak isterim.

 Sertaç Kulaksız: Öncelikle ikinci bir donanıma ihtiyaç var. Birincil donanım üzerinde kurulu olan tüm yapı aynı zamanda bu ikincil donanım üzerinde de kurulu olması gerekir. Böyle bir sistemin düzgün çalışabilmesi için bu iki veri tabanı birbirlerine Database Mirroring ile senkronize edilirler.

Her iki sunucuda da veritabanının aynı versiyonunun kurulu olması gerekmektedir.

  • Principal, FULL Recovery Mode’da oluşturulmalıdır.
  • Her iki sunucu farklı lokasyonlarda olsa dahi aynı ağ üzerinde çalışması gerekmektedir.
  • Disk bölümleri, Ram kapasiteleri de aynı olmalıdır.
  • Aralarında online bir data aktarımı olacağı için birbirleri ile yüksek hızda bir bağlantıya sahip olmalıdır.
  • Chunk boyutları ve sayısı birinci server ile aynı olmalıdır.

Sertaç Bey dikkat edilmesi gereken diğer konulardan birini de iki server arasında oluşacak olası bağlantı kopukluklarının ardından loglardan sistemin durumunun takip edilmesi gerektiğini de belirtti.

Faydalı olması dileğiyle, iyi günler dilerim,

Saygılarımla,

Ahmet Savaş Göktürk

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir