Bağımlılık, Bağımsızlık ve Karşılıklı Bağımlılık

Hepimiz doğduğumuzda birilerine bağımlı şekilde yaşamak zorundayızdır. Yemek yememizden tutun, yürümemiz, uyumamız ve güvenliğimizin sağlanması gibi. Gitgide büyüdükçe kendi bağımsızlığımızı kazanmaya başlarız. Kendine güvenen, sorunla karşılaştığında başının çaresine bakabilen, kararlarını kendi verebilen kısaca kendi işini görebilen bireyler oluruz.

Sonrasında anlarız ki bağımsızlığın bizim için yeterli olmayıp birileriyle etkileşim halinde olmayı istemek, iletişim kurmayı arzu etmek insan doğasının gereğidir. Buna da karşılıklı bağımlılık adını veriyoruz.

Olgunluk Süredurumu içerisinde bunlar paradigma olarak adlandırılır. Bağımlılık sen paradigması, bağımsızlık ben paradigması, karşılıklı bağımlılıkta biz paradigmasıdır.

Sen paradigması “bakımımı sen üstlenirsin, seni sorumlu tutarım, sana muhtacım” ifadelerinden oluşur. Ben paradigması “ben yapabilirim, yaptıklarımdan ben sorumluyum, seçimimi kendim yapabilirim” ifadelerinden oluşur. Biz paradigması ise “biz yapabiliriz, başarabiliriz” ifadelerinden oluşmakta.

Bağımlı insanlar başarı elde edebilmek için başkalarına ihtiyaç duyarlar. Bağımsız insanlar ise her başarıyı kendi çabalarıyla elde ederler. Karşılıklı bağımlı insanlar ise hepimizin bildiği atasözü olan “Bir elin nesi var iki elin sesi var” dan hareketle kendi çabalarını diğerlerininkilerle birleştirerek en büyük başarılara erişirler.

Çoğu insan karşılıklı bağımlılığı bağımlılık ile karıştırmakta. Ve başka bir insana bağımlı bir şekilde yaşamaktan uzaklaşıp özgür olmayı istemekte. Oysa ki karşılıklı bağımlılık çok daha olgun ve gelişmiş bir kavramdır. Bir insan bağımsız olmadığı sürece karşılıklı bağımlı bir insan olamaz. Karşılıklı bağımlı olan bir insan kendi bağımsızlığına inanıp kendi gücünü diğer güçlerle birlikte birleştirmek isteyen insandır.

Bağımsız olan insanlar başarılı, iyi bir üretici olabilirler ancak iyi bir takım oyuncusu ya da lider olamazlar.

3 alışkanlık bizi bağımlılıktan bağımsızlığa götürür. Bunlar;

1) Proaktif olma

2) Sonunu düşünerek işe başlama

3) Öncelikli işleri öne alma’dır.

Bağımsız bir birey olduktan sonra da karşılıklı bağımlı bir birey olma yolunda alışkanlıklar ediniriz.

Dilerseniz kişisel gelişim ve Endüstri Mühendisliği alanında paylaşım yaptığım Instagram hesabımı takip edebilirsiniz. Link: @makeverydaybetter

 

Merve Küçük

Endüstri Mühendisi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (2016-2020)

Merve KÜÇÜK

Endüstri Mühendisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (2016-2020)