Değişen Dünyanın Etkileri-4 GPT-3 İnsan-Yapay Zeka İşbirliği

Herkese merhaba 🙂

Öncelikle umarım iyisinizdir. Uzun zamandır düşündüğüm birkaç planı artık faaliyete geçirdim. Bundan dolayı aktif bir şekilde yazı yayımlayamadım.

Bildiğiniz gibi zamanımızda birkaç kurs alınarak birçok işlevi yapabiliyor hale gelebiliyoruz. Örnek vermek gerekirse: Bir kişi fotoğrafçılık dersleri alarak fotoğrafçı veya müzik alanında dersler alarak bir enstrüman çalabiliyor.

Peki ya bir yapay zeka ?

11 Haziran’da Beta sürümü piyasaya çıkan Generative Pre-trained Transformer 3 kısaca GTP-3 birçok işlevi yerine getirebiliyor.

Aslında dil tahmin modeli olarak geçiyor. Yani bunu şöyle anlatabiliriz. Bir cümlenin başını verdiğinizden sonra gelecek olan kısmın ne olabileceğini kestiriyor. Aslında modern arama motorlarında kelimeleri aramak için otomatik olarak tamamlama aracından temelde farkı bir şey değil.

Farklı olarak GPT-3 şu işlevleri de yerine getirebiliyor.

– Bilgisayar kodları yazabiliyor.

– Tıbbi sorulara cevap verebiliyor.

– Tarihi şahsiyetlerle sohbet edebilmesini sağlayan bir bot.

–  Google gibi ancak soru ve cevaplar için soru tabanlı bir arama motoru.

– Dil ve sözdizimi bulmacalarını, sadece birkaç örnek yardımıyla çözebiliyor.

– Çeviri yapabiliyor.

– Blog yazıları yazabiliyor.

– Yaratıcı kurgular oluşturabiliyor.

– Müzik besteleyebiliyor.

– Resimleri tamamlayabiliyor.

Geçen yıl yayınlanan GPT-2‘den ya da bu konudaki diğer örneklerden en önemli farkı ve üstünlüğü kendisini eğitmek için kullandığı kaynakların sayısı ve çeşitliliği.

Bir iki ay gibi çok kısa sürü sayılabilecek sürede böylesine farklı alanlarda örneklerin üretilebilmesi tüm dünyayı şaşkınlığa uğratmış durumda çünkü daha 1 yıl önce GPT-2 yayınlandı sadece 3-5 ay önce GPT-3 yayınlandı.

Bu üçüncü nesil model, MIT Technology Review’ın haberine göre “Şu ana kadarki en iyi dil modeli”. 175 milyar parametre ile süper bilgisayarlar tarafından eğitilen bu modelin, yaratıcılığı ve üretkenliği artırmak için ciddi bir potansiyeli var.

Yapay Zeka’nın gelişmeleri bazen tüyler ürpertici gibi gözükse de aslında kendi ellerimizle eğitiyor ve büyütüyoruz. Yapay zeka ileride birçok insanın işini elinden alıp, başına yıkabilir veya bizi çok çok daha ilerilere götürüp, hayatımızın birçok noktasında yardımcı olabilir.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileği ile,

Sağlıcakla kalın…

 

Umut Soylu

Endüstri Mühendisliği(2019-2024)

Marmara Üniversitesi