Model Fabrika’ da Uygulamalı Öğrenmenin Yeri

Model Fabrika kavramı 1980 yıllarında Avrupa da “Öğrenme Fabrikaları” olarak ortaya çıkmıştır. Öğrenci ve çalışanlara hizmet veren bu fabrika, tamamen gerçek bir üretim ortamında, gerçek bir ürün üzerinden uygulamalı eğitim imkânı sunmaktadır. Model fabrikaların, gerçek bir fabrikada bulunan; ürün, üretim prosesleri, makineleri, kalıp ve aparatları, kalite sistemi, MES, ERP vb. yazılımları, çalışanları ve yönetim sistemi gibi gerçek unsurları bulunmaktadır.

Endüstri 4.0 ve dijitalleşme gibi konuları şu an bulunduğumuz durum itibariyle sık sık duymaktayız.  Almanya başta olmak üzere, dijital üretime ( Endüstri 4.0) geçme hazırlıklarının ve uygulamalarının hız kazandığı bu aşamada ülkemiz sanayisinin, hatta KOBİ’ lerinin de hazır olması gerektiğini düşünen Sanayi Teknoloji Bakanlığı, Model Fabrika Projelerini yaygınlaştırmaya karar vermiştir. Türkiye’ de bu projenin temelleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) işbirliği ile 2017 yılında atılmıştır. İlk model fabrika çalışmalarına Ankara’da başlanmış ve 2019 yılında açılışı gerçekleşmiştir. İkinci Model Fabrika çalışmaları ise UnoPro Üretim ve Danışmanlık tarafından yürütülüp, açılışı Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından, Bursa’da 9 Mart 2019 tarihinde gerçekleşmiştir. Sanayinin yoğun olduğu şehirlerdeki KOBİ’ lere maksimum faydayı sağlamak için diğer model fabrika çalışmaları; Kayseri, Gaziantep, Konya, Adana, İzmir ve Mersin şeklinde devam etmektedir.

İmalat sanayinin dönüşümünü sağlayacak Model Fabrikalar, ‘Uygulamalı Yetkinlik ve Dönüşüm Merkezleri’ olarak adlandırılır. Bu fabrikalarda yalın üretim tekniklerinden, dijital eğitimlere kadar birçok eğitim verilmektedir. Fakat ilk olarak yalın temellerini, ardından dijital süreçler sağlanmaktadır. Çünkü “Dijitalleşmeden Önce Yalınlaşmak Şart” tır. Model fabrikaların kendi bünyelerinde bulunan yalın eğitmenler tarafından katılımcılara eğitim verilir ve katılımcıların eğitim sonrası uygulamalı şekilde öğrendiklerini, model fabrika ortamında pekiştirmeleri sağlanır. Daha sonra öğrendikleri bilgileri ve teknikleri çalışmakta oldukları firmalarda “Uygulamalı Yalın Dönüşüm” projesi adıyla, Model Fabrikaların danışmanlığı ile gerçekleştirirler.

Model Fabrikaların en belirgin özelliği uygulamalı olmasıdır. Bunun sebebi kişinin teorisini öğrendiği bir konuyu uyguladıktan sonra hatırlama oranının başka hiçbir yöntemde bu kadar yüksek olmamasıdır.  Araştırmalara göre insanlar;  görüp, işitip hem de dokundukları bilgilerin %90’ ını hatırlarlar. Son olarak, Türkiye’ de ilk olan bu projede görev almak benim için gurur verici. Bu sayede yalın üretime olan ilgim ve merakım daha da arttı. Bu süreçte yalın üretime değer veren ve uygulamalarının sonuçlarını alan firmaları görmek ayrı bir mutluluk kaynağı oldu.  Daha iyi olmak için sürekli gelişmeye devam edelim. Yalın ve sağlıklı günlerde görüşmek üzere. Esen kalın…

Kaynak:

https://unopro.com.tr/model-fabrika/

https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/projects/applied-sme-capability-building-center–model-factory-.html

https://ellipsis-autodesk.typepad.com/blog/2010/07/autodesk-factory-design-suite.html

https://www.freepik.com/free-photos-vectors/manufacturing