Sokrates Yöntemi

Herkese Merhaba 🙂

Bugün teknoloji bloğunu bir kenara bırakıp okuduğum ve çokça etkilendiğim kitapla birlikte biraz Felsefe‘ye kafa yoracağız.

İnsanları soru sormak suretiyle cevaplara yönlendirilmesi “Sokrates Yöntemi” olarak biliniyor.Alışılmışın dışında çalışan ünlü avukatlar da bu yöntemi kullanır.

“Kimseye bir şey öğretemem, sadece düşünmelerini sağlayabilirim.” diyor Sokrates.

İnsanlar, onlara söylenenleri ve yapmakta oldukları şeyleri o kadar içlerine sindirirler ki, bunlar hakkında tekrar düşünme gereği duymazlar.

Sokrates Yöntemi insanlara yeni bir şey öğretmemekte sadece insanların kendilerine sorular sordurtarak, karşıdaki kişinin bir şeylerin farkına varmasını sağlar.

“Alışılmış yolda körü körüne yürümekte olan birisini yanıtlara ikna etmek tümüyle başarısız kalıyor”. Diyor Eliyahu M. Goldratt “The Goal” isimli kitabında.

Bu durumda iki olasılık var. Ya anlaşılmazsın ya da anlaşılırsın. Birinci durumda zarar çok fazla değil; insanlar sadece seni dikkate almazlar. İkinci durum çok daha kötüdür. İnsanlar seni anlarlar, ama senin verdiğin mesajı eleştiriden de kötü bir şey gibi algılanır.

Gelelim yapıcı eleştiriye…

Herkesin eleştirme hakkı vardır ama belli başlı saygı çerçevesi içinde. İnsanlar yapıcı eleştiriyle bir başkasının kendisini değiştirdiğini düşünür aslında bu eleştiriden eleştiriye değişir.

Doğru ve hoş bir dille iletilen yapıcı eleştiri bir eleştiriden kat kat daha iyidir ve insanı bir o kadar da geliştirir.

Ve asla unutmayın !

“Cevapları kendinize saklayın, sadece soru sorun.”

Bir sonraki yazımda tekrardan görüşmek dileğiyle 🙂

Sağlıcakla kalın…

 

Umut Soylu

Endüstri Mühendisliği(2019-2024)

Marmara Üniversitesi