Staj Bulmak

Öncelikle merhaba. Ben Gül Bozlar.  Bu yazıyı Staj bulma konusunda belki yardımcı olabilecek birkaç şeyden bahsetmek istediğim için hazırladım.

Aslında ilk önce TÜİK’ den yapılan açıklamayı sizlerle paylaşarak başlamak istiyorum.  Açıklama şu şekilde  “Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 938 bin kişi artarak 4 milyon 253 bin kişi oldu.” İşsizliğin azalmasını beklerken her geçen artmaya devam ediyor.

Yine başka bir açıklama da üniversite mezunu olup işsiz olan kişilerin sayısı 2018’de 951 bin kişi olarak verilmiş. Ayrıca oldukça önemli olan bir diğer husus yine üniversite mezunu olup kendi mesleğini yapmayan insanların oranı da azımsanacak gibi olmadığı konusu.

Tüm bu durumlar göz önüne alındığında iş bulmak bile oldukça zorken, daha üniversite de zorunlu tutulan stajların bulunması bile bizi o kadar zorlayabiliyor ki. Benim en büyük istediğim üniversitelere her yıl alınan binlerce öğrenci yerine daha az öğrenci alınması ve mühendislik alanında stajların okullar tarafından bulunup öğrencilere sunulması. Zira ne kadar okulda ders ortalamasının başarıyı tam olarak yansıtmadığını düşünsem de ortalaması 3,5 olan kişi tanıdığı olmadığı için staj bulamazken ortalaması 1,5 olan kişinin çok iyi yerlerde staj yapmasının adaletli olduğunu düşünmüyorum.

Bir örnek vererek düşünelim. Anadolu’nun bir şehrinden İstanbul’a okumak için geliyorsunuz.  Derslerinize çalışıyorsunuz, staj için başvuru yapıyorsunuz, ama bulamıyorsunuz. Çünkü kimseyi tanımıyorsunuz. Hiçbir bağlantınız yok. Sonra öğreniyorsunuz ki yanınızdaki arkadaşınız sadece tanıdığı olduğu için gayet hatırı sayılır bir yerde stajını gerçekleştiriyor.

Buradan da görüyoruz ki aslında bazı insanların bir şeye ulaşması için tek sıçraması yeterliyken, bazı insanların en az on kez sıçraması gerekebiliyor. 🙂

Eğitimde, birçok konuda eksiklerden, adaletsizliklerden bahsetmeye kalkarsak sanırım bu yazıyı bitiremeyebilirim. 🙂  Fakat en çok rahatsız olduğum bu Staj bulma konusunda 4.sınıf bir Mühendislik öğrencisi olarak birkaç tecrübemden bahsetmek istiyorum.

Öncelikle aslında klişe haline gelmiş olan şeyi söylemeliyim sanırım. Sosyal yaşam. Üniversitede hiç iş deneyimimiz yokken aslında firmaların dikkat ettiği şeyler üniversitede neler yaptığımız (Üniversite kulüpleri, sosyal sorumluluk projeleri vb. ) Ne kadar atik, ne kadar kendinizi geliştirmeye açık olduğumuz. Bir diğer klişe de tabi ki kariyer siteleri ve kariyer sitelerini ne kadar aktif kullandığımız.

Fakat benim asıl dikkat çekmek istediğim konu Linkedln.

İlk stajımı Linkedln sayesinde bulmuştum.  Şimdi Linkedln’ı aktif kullanın, firmaları aktif takip demek yerine oldukça detaylı olarak yazacağım. Öncelikle ben Firmaların yaz dönemi başvurularını Şubat-Mart gibi açtığını öğrenmiştim ve ilk önce oturup kendime bir Linkedln profili oluşturmuştum. Hiç iş deneyimim yoktu tabi ki de. Bende aldığım birkaç kurs vardı onları ve kulüp ve sosyal hayatımda yaptıklarımızı yazdım kısa ve öz bir şekilde.

Daha sonrasında Linkedln’a örneğin X işletmesi yazdım ve orada çalışanları listeledim. Profilinde İnsan kaynakları yazan çoğu kişiye ufak bir not ile birlikte kendimden ve zorunlu stajımın olduğundan, özgeçmişimi iletmek istediğimden bahsedip bağlantı isteği attım.

Bunu farklı işletmeler için toplam kaç kişiye yaptım biliyor musunuz? Belki 800 belki 900 kişiye.

Haftalarca yazmaya devam ettim. Zaten Linkedln sürekli bağlantı isteği göndermenize bir süre sonra izin vermiyor. Bir günde belli bir bağlantı isteği sayısı gönderebiliyorsunuz.

800-900 kişiden Kaç kişi bağlantı isteğimi kabul etti biliyor musunuz? Belki 70 kişi.

 Peki kaç kişi geri döndü biliyor musunuz? Belki 20-25 tanesi.  Geri dönenlerin de hepsinden olumlu dönüş almadım bile.

Neredeyse bin kişiye yakın insana yazdığınızı düşünebiliyor musunuz? Oldukça zor ve umutsuz bir durum. Fakat işe yaradı. Linkedln’dan konuştuğum biri özgeçmişimi İnsan Kaynaklarına iletti. Görüşmeye çağrıldım ve staja kabul edildim.

Evet sosyal yaşam çok önemli. Evet yılmadan bıkmadan kariyer sitelerinden başvurulara devam etmeliyiz.

Fakat iş hayatının konuşulduğu yer Linkedln.

Orada her işletmenin çalışanlarını bizzat bulabiliyorsunuz. Ve ona bir mesaj kadar yakınsınız. Evet çoğu dönmeyebiliyor fakat öğrencileri anlayıp destek olmaya çalışan birçok kişi var. Üstelik çoğu işletme artık ilanlarını Linkedln’dan da açıyor. Her işletmeyi, neler paylaştığını neler yaptığını yine Linkedln’dan takip edebiliyorsunuz.

Bu yazımda öğrencilik hayatımda en çok rahatsız olduğum ve zorlandığım konuya değinmek istedim. Benim gibi bambaşka memleketten kimseyi tanımadan gelenlere ve staj konusunda zorlananlara yardımcı olabileceğini düşündüğüm Linkedln’dan ve staj bulmada çok yararlı olabileceğinden bahsetmeye çalıştım. Sürçü-lisan ettiysem lütfen kusura bakmayın.

Tekrar görüşmek üzere  🙂

 

F. Gül BOZLAR
Endüstri Mühendisliği 4.Sınıf Öğrencisi (2016- 2020)

Kocaeli Üniversitesi