Yalın Yaşam -1

Merhabalar, yalın ve analitik yaşam sürmek üzerine deneyimlediklerimi sizlerle bir yazı serisi ile paylaşmaya karar verdim.

Öncelikle sizlerle yalın felsefeyi neden benimsediğimi ve nasıl hayatıma entegre ettiğimi açıklayacağım.

Meslek seçimi için araştırma yaparken ilgimi çeken ve karar vermemi sağlayan şu cümle aslında tüm çalışmalarımın kıvılcımı oldu: “Endüstri mühendisliği mükemmellik olgusu ile ilgilenir. Ancak endüstri mühendisliğinde mükemmel, varılacak bir nokta değil gidilecek bir yol olarak tanımlanır.” Sonsuz gelişim yolculuğum burada başlamış oldu.

Mesleki yaşamım boyunca kendimi yalın üretim teknikleri ve felsefesi üzerine geliştirdim. Yalın üretim felsefesi daha iyiyi arama serüvenini en insancıl yöntemle geliştirmiş sistematik bir yöntemdir. Yaklaşık 3 yıldır bu metot üzerine harika danışmanlarla birlikte çeşitli projeler yapma imkanı buldum. Bu süre zarfında teknik yeterlilik kazanmamın yanı sıra bu ideolojiyi içselleştirme fırsatı elde ettim.

Sürekli iyileştirme gözlüklerini bir kere takan biri sadece üretim hatlarındaki ya da destek süreçlerdeki sistemleri iyileştirmekle yetinmemeli diyerek sürekli gelişim ideolojisi ile hayatımı düzenleme gereksinimi duydum ve yalın yaşam sürme deneyimim bu şekilde başladı.

Bu serüvenimin sayısız kazanımlarımdan ayrıntılı olarak ilerideki yazılarımda bahsedeceğim. Ancak bu metodolojiyi uygulamada kendimde bulduğum motivasyonu şöyle özetleyebilirim.

Hayat akıntıya kapılmış bir yelkenli gibi bizi sürekli bir yere sürüklüyor ve akıntıya rağmen hepimizin hayata dair belli hedef ve istekleri var. Yalın yaşamla bu hedefi ve olduğum durumu net bir şekilde tanımlayarak ömür boyu öğrenme yolcuğumu yönetiyorum. En nihayetinde akıntıda kürek çekerek istediğim yere varamayabilirim ancak başarısızlığım bile rastgele olmayacaktır.

Analitik yatkınlığı olan kişilerin bu süreçten çok zevk alacaklarını ve farkındalıklarını artacağına inandığım için geliştirdiğim tüm yöntemleri sizlerle paylaşmak istedim. Elbette bu yazı serisi benim içinde bir öğrenme ve kurguladığım bu metodolojiyi geliştirme süreci olacaktır.

Bu sebeple yorumlarınızı ve eğer bu metodu uygularsanız deneyimlerinizi ve önerilerinizi heyecanla bekliyor olacağım.

 

Seda Alkan

Endüstri Mühendisliği Öğrencisi (2014-2019)

Ondokuz Mayıs Üniversitesi