Yazılım Dünyasında Bir Matematik Mühendisi

Merhabalar, ben Senanur. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Matematik Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim, bu yaz stajımı Login Yazılım ‘da yazılım geliştirme departmanında yaptım. Mobil uygulama geliştirme üzerinde çalıştığımız 1 aylık stajımda sektöre dair birçok şey öğrendim ve gelişme fırsatı elde ettim. Ayrıca kariyer yolumda verdiği destekler ve bu blogda yer alma fırsatı sunduğu için Savaş Bey’e teşekkür etmek isterim.

Başlıktan da tahmin edeceğiniz üzere bu yazıda bir matematik mühendisliği öğrencisi olarak yazılım sektöründeki yerimizden bilgim olduğu kadarıyla bahsedeceğim. Konunun ilginizi çektiğini umar, şimdiden keyifli okumalar dilerim😊

Öncelikle matematik mühendisi nedir, hangi alanda eğitim alır, hangi alanlarda çalışır gibi konulardan bahsetmek isterim. İlk soruyu; matematiğin mühendislik formasyonu ile harmanlanmasıyla iyi analiz eden, algoritmik düşünebilen, güncel bilişim teknolojilerine hâkim olan mühendis olarak cevaplayabiliriz. Buradan anlaşılacağı üzere bu bölümün öğrencileri matematiğin yanı sıra finans, mühendislik, programlama, yapay zekâ ve veri bilimi gibi farklı alanlarda eğitim alır, kendilerini daha çok geliştirdikleri alanda ise kariyerlerine devam ederler. Bir matematik mühendisi sektörde veri bilimci, sistem analisti, siber güvenlik analisti, kriptolog, risk analisti, finansal analist, SAP danışmanı, büyük oranda yazılım geliştirme uzmanı olarak ve (yazıyı uzun tutmamak adına yazamadığım) daha birçok pozisyonda görev alabilir.  Mezun olmadan önce farklı alanlarda zorunlu ve gönüllü stajlar yaparak, farklı sektörlerde deneyim kazanmak doğru kariyer seçimi için önemli bir fırsattır.

Peki matematik mühendisleri yazılıma nasıl yönelir, bu sektörde nasıl ilerlerler? Bir önceki paragrafta bahsettiğim gibi lisans eğitiminde programlama dersi alır ve bunu destekleyen seçmeli derslerle kendilerini geliştirme şansı elde ederler. Programlamanın temellerini öğrenir, öğrendiklerini farklı yazılım dillerinde uygulayabilirler. Yazılım alanında ilerlemek isteyen öğrenciler birçok şirkette yazılım geliştirme departmanı gibi bölümlerde staj yapabilir ve böylelikle sektöre ilk adımlarını atmış olurlar. Sonrasında kendilerini geliştirdikleri ve ilerlemek istedikleri yazılım alanında görev alırlar. Ayrıca matematik mühendislerini bu sektörde diğer mühendislerden bir adım öne geçiren özelliklerden biri analitik düşüncelerinin çok gelişmiş olmasıdır. Dolayısıyla yazılım geliştirmede istenilen niteliklere uyar, meslek hayatlarında başarıyla ilerlerler.

Evet, ilk blog yazımın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umuyorum ki ilgi çekici ve faydalı bir yazı olmuştur. Atladığım noktalara karşı anlayışınız ve vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Sağlıkla kalın😊

 

Senanur Alpgün

Matematik Mühendisliği Öğrencisi (2018-2023)

Yıldız Teknik Üniversitesi