“Kadın Sanayici Olmaz Mı Dediniz?” Kitap Özeti

Yalçın Paslı’nın kaleme aldığı bu kitap, fark yaratan 21 kadın sanayicimizin çaba, azim dolu  hayatlarını konu alıyor. Gelecek kuşaklara ilham olmak, aydınlığı yaymak; kitabın benimsediği mottolardan birisi.

Başarmak için birçok mücadele vermiş, ter dökmüş, pes etmeyi literatüründen kaldırmış bireylerin hayat hikayelerini okumanın biz okuyuculara güç verdiğini düşünüyorum. Çünkü bu tür kitaplar, sadece bireylerin başarılarına odaklanmıyor; onları bugünlere getiren, daha iyisini yapma yolunda ilerlemelerini sağlayan başarısızlık hikayelerine de yer veriyorlar. Bize de bu hikayelerden ders almak düşüyor 🙂

“Başkalarının hatalarından ders alın. İnsan bütün hataları kendisi yapacak kadar uzun yaşamıyor.” Eleanor Roosevelt

Bu hikayelerin bazılarından önemli noktaları sizlerle de paylaşmak istedim:

Ahu Büyükkuşoğlu Serter – Farplas Otomotiv A.Ş.

– Babam her zaman “Finans bilmeyen hiçbir işi bilemez.” derdi. Ben iş için hep, mühendis olunması gerektiğini düşünürken o “Para işini becerirsen her işi becerirsin.” diyordu.

– Finansta temel analizle başlayan süreç, grafiklerle desteklenen teknik analize geçiş yaptığında, şirketin o anki durumunu güncel olarak görebiliyorsunuz. Sonrasında incelediğiniz şirketi ziyaret ederek yerinde gördüğünüz zaman, resmi çok daha net okuyabiliyorsunuz. Bu meziyetleri bir araya getirebildiğiniz zaman da iyi bir sanayici olmamanız için hiçbir neden yok.

– Yapamayacağım işler için insanları yetiştiririm, neticede bir insan her şeyi yapamaz. Her bir üyesinin farklı misyonu ve meziyetlerinin olduğu iyi bir ekiple işlerin üstesinden gelebilirsiniz.

– Her zaman “Kendini ve başkalarını mutlu eden iyi bir lider nasıl olunur?”  diye düşünmüşümdür. Başlangıçta başarılı insanları örnek alarak başlıyorsunuz. Bu insanlara baktığınızda da onların hedef odaklı, kafalarına koydukları işi yapmaya konsantre olduklarını görüyorsunuz. Bir işi, bir konuyu, bir problemi çözebilmek için canla başla çalışıyorlar ve süreklilikleri var, vazgeçmiyorlar. Disiplinden taviz vermiyorlar. Bu özellikleri gözlemlediğinizde herhangi bir cinsiyet ayrımı yapılmaksızın uygulayabiliyorsunuz.

20191026_145957

 

Aynur Ayhan – Ayhan Metal Pres Döküm San. ve Tic. A.Ş.

– İnsanoğlunun avcılıkla beslenme evresi devam ederken bulduğu ateş beraberinde dökümcülüğü de getirmiştir. Hayatınızdan dökümü çıkardığınızda büyük bir boşluğun içerisine düşersiniz ama maalesef devlet yönetimi de dahil birçok kişi ve kurum bunun farkında değil. Döküm sektörü, birçok sektöre ana girdi sağlamaktadır. Dünya internetle artık bilgiye kolay erişim sağlıyor ve teknolojiyle farklı bir yola gidiyor olsa da döküm işinin de devam etmesi, birilerinin bunu yapması gerekiyor. Döküm olmazsa roketi yapamayız, raylı sistemleri yapamayız, savunma sanayisini yapamayız. Tek başına firmaların iyi olması da yetmiyor, sektör ne kadar güçlü olursa o kadar çok sipariş ve yabancı yatırım gelir.

20191026_145850

 

Aynur Erman – Ersan Madeni Eşya San. ve Tic. Ltd. Şti.

– Başarılı olmak için çalıştığı işte insanın sabretmesi gerekiyor. Mücadele etmeden, sabretmeden -hele de günümüzde- bir yerlere gelmeniz mümkün değil. Mevcudu korumak, üzerine bir şeyler eklemek, istihdam yaratabilmek çok önemli. Üniversite sıralarını bir şekilde doldurmuşsak sonrasında, borçlu olduğumuz bu vatan için en iyisini yapmaya çalışmalıyız. Hazırla yetinmek yok, üretmeliyiz, üretebilmek için mücadele etmeliyiz. Ankara’da üniversitede okurken orada bile kalmayı hayal edemezken bugün dünyayı dolaşıyorum. Ama bunun için mücadele ettim, çok çalıştım.

– Gelişim bir süreçtir, devamlılığı olması gerekiyor dolayısıyla dünden daha iyi nasıl olabileceklerini düşünsün gençler. Neticede bir toplumun içinde yaşıyoruz, toplumla ilgili gündemi yakından takip etmeleri gerekiyor. İşi severek, aşkla yapmaları gerekiyor. Eğer iş zor geliyorsa başarılı olmaları mümkün değil.

-Hayatın doğası gereği bazen olumsuzluklar yaşanıyor, bu durumda pes etmemek gerekiyor. İngilizce bilmediğim halde, ihracat yapacağız diye yola çıktık ve bugün on dokuz ülkeye ihracat yapmayı başardık, eğer yabancı dilim olmadığı için bu işi yapamayacağımızı düşünseydik daha başlamadan, denemeden kaybetmiş olacaktık.

-Karşınızdakini insan olarak gördüğünüz zaman beden diliyle bile anlaşabiliyorsunuz. Mücadeleyi hiçbir zaman bırakmamalıyız.

20191026_150159

Elif Çoban – Şölen Çikolata Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.

-Önünüzde iyi örnekler olduğu sürece siz de kendinizi geliştirme ihtiyacı hissediyorsunuz.

– Üniversitedeki hocamız “Bir ürünü ilk siz yaparsanız en büyük payı siz alırsınız, ikinci yaparsanız biraz daha az alırsınız ama üçüncü yaparsanız batmaya mahkumsunuz.” demişti.

– Gençlerimize öncelikle kolay yolu seçmemelerini öneriyorum. Kısa yoldan başarıya ulaşmak göründüğü kadar kolay değil, başarıya giden yolda fırsatları değerlendirdiğiniz zaman gerçek başarıyı yakalıyorsunuz. Ben yerine biz olarak hareket etmeleri, etik değerlere önem vermeleri gerekiyor. Bizim başarımızdaki etkinlerden biri de budur. Sadece kendimizi değil, tedarikçimizi de düşünürüz.

– “Ben bu işi nasıl farklı yaparım?” diye düşünsünler. Aksi takdirde iş sıkıcı olur ve mutsuz eder. “Neyi farklı yaparsak katma değer üretebiliriz?” diye düşünmemiz gerekiyor. Ekip olarak çalışıp, ekip ruhunu oluşturduktan sonra egoları törpülemek gerekiyor.

– Tutku ile yapabilecekleri işi seçsinler ve kolay pes etmesinler. Bir kere pes ettikleri zaman diğerlerinde de ederler ve hiçbir zaman istedikleri yola gidemezler.

– Deneyimli insanları dinleyip öğütlerini alsınlar, onların tavsiyesi ile işe atılsınlar, deneyimden faydalansınlar.

– “Stajyer” filmi vardı, seyretmelerini tavsiye ediyorum. Gençlerimiz bizden daha zekiler ve farklı vizyonla büyüyorlar ama geçmişin deneyimlerini ihmal etmesinler. Tutku ve fark yaratma ile birlikte her şey çok daha iyi olacaktır.

20191026_150256.jpg

 

Okuduğunuz için teşekkürler…

Bilgi ve keyifle kalınız 🙂

  Buket Yaşar

Endüstri Mühendisliği Öğrencisi (2016-2020)

Karadeniz Teknik Üniversitesi