2024 ERP Raporu Açıklandı – Büyüme ve Yenilik için Stratejik İtici Güç = ERP

Dünya çapındaki orta ve büyük ölçekli özel ve kamu sektöründeki kuruluşlar için iş dönüşümü ve ERP sistem uygulamalarında uzmanlaşmış bağımsız bir danışmanlık firması olan Panorama Consulting Group tarafından hazırlanan 2024 ERP Raporunun işletmelerin teknolojiye bakış açısındaki önemli bir değişimi vurguladığını görüyoruz. İşletmeler, teknolojiyi sadece süreçleri otomatikleştirmek için değil, aynı zamanda büyüme ve yenilik için stratejik bir itici güç olarak kullanmayı hedefliyor. Önceki raporlarda da gündeme gelen gelişmiş analitik ve veri konsolidasyonu da işletmeler için daha da kritik hale geldiği paylaşılmış. Rapor, son yazılım uygulamalarını ve bu sonuçlara yol açan kararları inceleyerek, öngörülemeyen piyasa dinamikleri ve artan rekabet baskıları arasında veri odaklı karar vermenin önemini de yansıtmaktadır.

Raporda ERP sistemlerini en yoğun kullanan sektörlerden birinin Üretim olduğu ve operasyonel verimliliği artırmak ile beraber tedarik zinciri yönetimini optimize etmek için bu sistemlere büyük yatırımlar yapıldığına da dikkat çekilmiş.

Panorama Consulting Group’un 2024 ERP Raporuna göre, bulut üzerinde çalışan yazılımları seçen organizasyonların oranında da yıldan yıla bir artış olduğu belirtiliyor. Geçen yılın raporunda sadece %65 oranında bulut yazılımı seçimi varken, bu yıl bu oranın daha da yükseldiği paylaşılmış. Bu kapsamda güçlü sunucu ihtiyaçları arayan Yapay Zekanın da bu yönde etkisi olduğu belirtilebilir.

Dijital İş Dönüşümü (Digital Business Transformation), Teknoloji Destekli İş İyileştirme (Technology-Enabled Business Improvement) ve ERP Uygulaması (ERP Implementation) olarak çeşitli projeleri el alan raporda ERP uygulamalarının en çok tercih edilen projeler olduğu da paylaşılmış. Sebep olarak da ekonomik belirsizlik ve rekabet baskılarına ek olarak beceri açığı ve yetenek eksikliği gösterilmiş.

Raporda dijital dönüşüm veya ERP uygulamalarına başlamadan önce, kuruluşların yazılım seçimi, uygulama yaklaşımı ve diğer stratejik kararlar için bir yazılım danışmanı ile çalışması gerektiğini de vurgulanmış.

Proje süreleri hakkında ise ankete katılan kuruluşların yarısından fazlası projelerini beklenen zaman çizelgesinde tamamladığı ve ortalama proje süresinin de 15,5 ay olduğu belirtilmiş.

Proje takvimlerinin dışına çıkmak zorunda kalan kuruluşlar ise bunun kaynak kısıtlaması olduğunu belirterek gerekçe olarak ise personel ve bütçe ile ilgili sorunlara bağlamış. Geçen yılın raporunda kuruluşların sadece %37,7’si kaynak kısıtlaması belirtirken bu yılki raporda bu oranın arttığı görülmüş. Bu alandaki artışın bazı olası nedenlerinin ise yetenek eksikliği ve beceri açığı ile beraber yapay zeka çözümlerine artan bağımlılık olduğu belirtilmiş.

Rapora ulaşmak için: https://www.panorama-consulting.com/resource-center/erp-report/

With our thanks for the Content Source; https://www.panorama-consulting.com/

Not: Görsel ChatGPT 4o ile hazırlanmıştır