4 Temel İnsan Dürtüsü

Hiç düşündünüz mü? Kararlarımızı neye göre veriyoruz?

Eylemlerimizi neler etkiliyor?

Harvard İşletme Profesyonelleri aldığımız kararların ve eylemlerimizin “Temel İnsan Dürtüleri” ile bağlantılı olduğunu söylüyorlar. Aslında tüm eylemlerimiz, kararlarımız bir dürtüyle ilişkili. Ve üretim yapan her bir işletme ürünlerini bizim dürtülerimizle ilişkilendirmekte.

Peki nedir bu dürtüler?

Elde Etme Dürtüsü; Maddi bir objeyi satın alma isteği, satın aldığında kendini daha güçlü hissetme arzusu ya da daha değerli hissetme arzusu. Tabi ki illa maddi bir obje olmak zorunda değil. İnsanların statü arayışı, kendini belirli bir yere konumlandırma isteği de elde etme arzusuna girmekte.

Bağlanma Dürtüsü; Hepimiz birer insanız, duygularımız var robot değiliz sonuçta. Sevilen biri olmayı istemek, insanlarla iletişim kurma isteğimiz, romantik ilişkilerimiz bağlanma dürtüsüne girmekte.

Öğrenme Dürtüsü; Her gün yeni bir şeyler öğrenmek istiyor, öğrendiklerimizle yetinmiyoruz. Bu dürtüyle merakımızı gidermeye çalışıyoruz.

Savunma Dürtüsü; Biz insanlar dışarıdan gelen bir etkiye tepki vermekle yapılandırılmışız. Biri bize kötü söz söylediğinde, bir eylemde bulunduğunda kendimizi hemen savunma mekanizmasında buluyoruz.

Peki işletmeler bu dürtüleri ürünleriyle nasıl ilişkilendiriyor?

Kafanızda bir telefon markası canlandırın. Fotoğraf çekme kalitesi, dokunmatik ekran kalitesi, bazen zil sesi bile sizi nasıl etkiliyor değil mi? Eğer o telefona sahip olursanız kendinizi değerli hissedeceğinizi, daha güzel fotoğraflar çekince ve sosyal medyada paylaşınca daha ünlü olacağınızı düşünüyorsunuz değil mi? İşte tam da “Elde Etme Dürtüsü” nün ta kendisi.

Kafeteryalar, etkinlik alanları, iletişim kurduğumuz sosyal medya uygulamaları “Bağlantı Dürtümüzü” karşılamakta.

Eğitim platformları “Öğrenme Dürtümüzü”, güvenliğimizi sağlayan alarm sistemleri, hukuk sistemleri, sigorta sistemleri de “Savunma Dürtümüzü” karşılamakta.

İşletmeler eğer bu dürtülerin birden fazlasını karşılıyorsa ne mutlu onlara.

Okuduğum kitapları ve öğrendiğim bilgileri sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Çünkü “Bilgi Paylaştıkça Güzeldir.”

Dilerseniz kişisel gelişim ve Endüstri Mühendisliği alanında paylaşım yaptığım Instagram hesabımı takip edebilirsiniz. Link: @makeverydaybetter

 

Merve Küçük

Endüstri Mühendisi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (2016-2020)

Merve KÜÇÜK

Endüstri Mühendisi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (2016-2020)