Başarının 12 Sihirli Anahtarı

Herkese merhaba 🙂

Yeni bir seriye başlıyoruz 🙂 Beğendiğim ve ilham aldığım TEDx konuşmalarını derleyerek sizlere aktarmayı düşünüyorum. Umarım eğlenceli bir seri olur 🙂

Bugünkü yazıda Şerif Kaynar’ın “Başarının 12 sırrı” başlıklı konuşmasını derledim. Umarım keyif alırsınız iyi okumalar diliyorum 🙂

1- Uzlaşma Kültürü

Uzlaşmak demek karşı kişiyle bir konuda ortak bir yerde buluşmak demektir. Yani insan her zaman istediklerini kabul ettirme amacı gütmemeli. Karşıdaki kişinin görüşleri hoşgörüyle dinlenmeli, ön yargı olmaksızın yaklaşılmalı ve ortak bir paydada onun da fikirlerini katmalıdır.

2-Satış Becerisi

“Hayat bir satış okuludur” diyor Şerif Kaynar. Nasıl bir doktor veya avukat kendi becerilerini pazarlayıp müşteriyi kazanıyorsa, insan da kendini öyle yetiştirmeli. Yeteneklerini ve tecrübelerini iyi pazarlayabilmeli.

3-Etik Yöneticilik

Etik doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak, ve değerler hakkında düşünme pratiğidir. Bundan dolayı yöneticiler çalışanlarına karşı her zaman etik olmalı ve eşit bir şekilde davranmalıdır.

4-Sıfırdan Başlayabilme

Bu hayatta her zaman maalesef istediklerimiz gerçekleşmiyor. Bundan dolayı insan bir iş veya olay karşısında başarısız oldu mu tekrar ayağa kalkmayı başarmalıdır. Unutmayın en iyi girişimcilerin ortak özelliği budur.

5-Şanslı olmak

Unutmamalıyız ki şans göz ardı edilemez bir faktör. Örneğin geçmişe bakarsak Bill Gates, Bill Joy gibi insanlar aslında şanslı insanlardır. Bill Gates’i örnek alırsak 1955 yılında doğmuştur ve 20 yıl sonra bilgisayarlar artık oda büyüklüğünde değil daha küçük boyutlarda üretilmesinde başlangıç adımları atılmıştır. O dönemde doğmak saf dışı bırakılamaz bir şanstır.

6- Sevilen İnsan Olmak

“Bol bol gülümseyin,bilgi paylaşan, egosu olmayan, kapısı açık insan olun” diyor Şerif Kaynar.

7-Network’e Sahip olmak

İnsan her zaman sosyal bir varlık olmuştur. Ne kadar fazla çevrenizi geliştirirseniz o kadar fazla başarıya yaklaşan adım atmışsınız demektir. İşlerinde başarılı olan insanlar hep geniş bir sosyal ağa sahip olmuştur.

8-Liderlik Ruhu

“İnsan doğduğunda bazı liderlik unsurlarını taşıyabiliyor sadece geliştirmek insanlara kalmış.” Unutmayın aslında hepimizin içinde bir liderlik ruhu var. Onu dışarıya çıkarmak için çaba sarf etmek gerekli.

9- Hayal Gücü

“Hayali olmayan insan kanatsız kuşa benzer.” İçimizdeki arzuları bulmalı ve onların peşinden koşmalıyız. Şerif Kaynar bol bol kitap okumak ve seyahat etmenin hayalleri bulmada yardımcı olacağını ve vizyonu geliştireceğini söylüyor.

10- Öğrenme Kabiliyeti

İnsan her zaman bilgiye aç olmalıdır. “En büyük savaş cahilliğe karşı yapılan savaştır.” diyor büyük lider M. Kemal Atatürk. Öğrenme kabiliyeti gelişmiş olan insan başarıya her zaman daha yakın olurlar.

11-Cömert Olmak

Cömert olmak deyince çoğumuzun aklına somut fikirler gelir. Aslında cömert olmak sadece bunlarla sınırlandırılamaz. “Bilgi paylaşmaya açık olmalı insan.” diyor Şerif Kaynar. “Paylaşmanın asaletini, bencilliğin çirkinliğine değişmem.” diye de ekleyelim Ernest Renan’ın cümlesini 🙂

12- Saygı

Saygı toplum normları gereği vazgeçilmez bir kavramdır. Saygı toplumun bir arada kalmasını sağlar. Hakan Acar‘ın da dediği gibi “Bu hayatta saygı her şeyin başında gelir.” Hayatımızda ilk olarak öğrenmemiz gereken kavramdır saygı.

Son olarak Şerif Kaynar bu 12 özelliği özetleyen tek kelime “GÜVEN” dir diyor. İnsan sadece güvendiği insanlarla iş yapar.

Bir diğer yazımda görüşmek üzere sağlıcakla kalın 🙂


Umut Soylu

Endüstri Mühendisliği(2019-2024)

Marmara Üniversitesi