TED Konuşmalarından Önemli Notlar – 2

Herkese selamlar,

Umarım sağlığınız, keyfiniz iyidir. TED konuşmaları çoğumuza ilham olmuştur. Çünkü yaşanmışlıklar, dinleyenlerde iz bırakıyor. Tecrübeleri dinledikçe ‘Acaba bu durumda ben ne yapardım?’ diye düşünüyor insan. Bir yandan dinlerken bir yandan düşüncelere dalabiliyoruz.

Konuşma sayılarının arttığını siz de fark etmişsinizdir. Günümüzde zaman en önemli şey. Her konuşmayı dinlemek için vakit ayıramayız. Bu yazı serisinin amacı da fayda katsayısı yüksek olan konuşmaları sizlerle buluşturmak. İlginizi çeken konuşmayı hemen dinleyebilmeniz için bu konuşmalardan önemli notlar paylaşıyorum.

Sedat Örsel – Ağaçla İnsan Aynıdır

-Ağaçlar insanları sömürmez, insanları yargılamaz, köklerini iyiliğe doğru salarlar.

-Ağaçlardan gelişim ve rekabet konusunda öğreneceğimiz çok şey var.

-Fark ettiyseniz kavak ve elma ağaçlarını yan yana dikerler. Kavak, elmadan daha hızlı büyür. Güneşten yararlanmak isteyen elma ağacı da kavak ağacının boyuna yetişebilmek için büyüme hızını artırmaya çalışır. Tatlı rekabet, ağaçlarda da hakim.

Rosalinde Torres: Büyük Bir Lider Olmanın Gereklilikleri Nelerdir?

-21.yüzyılda liderlik 3 soru ile tanımlanıyor:

1-İş modeliniz veya hayatınızdaki bir sonraki değişimi tahmin etmek için nereye bakıyorsunuz?

2-Kişisel ve mesleki paydaş ağınızdaki farklılık ölçütü nedir?

3-Geçmişte size başarı getiren bir uygulamadan vazgeçecek kadar cesaretli misiniz?

-Bu 3 sorunun yanıtı, 21.yüzyılda daha etkili bir lider olmanızı belirleyecektir.

-Büyük liderler başlarını öne eğmez. Onlar kuytu yerleri görürler ve geleceğe şekil verirler.

-Büyük liderler, daha farklı iletişim ağına sahip olmanın, daha yüksek seviyedeki yapıları ve de çözümleri tanımlamanın kaynağı olduğunu anlarlar. Çünkü sizin düşündüğünüzden daha farklı düşünen insanlara sahipsiniz.

-Büyük liderlerin farklı olmak için cesaretleri vardır. (İlerlemek için uyumlu ol sözüne istinaden)

-Büyük liderler sadece risk almaktan konuşmazlar, gerçekten risk alırlar.

-Peki büyük lider kimdir? Dünün rahat öngörülebilirliği için değil, bugünün gerçekleri ve aynı zamanda yarının bilinmeyen tüm olasılıklarına kendini hazırlayan kişidir.

Shawn Achor – Daha iyi çalışmak için mutluluk sırrı

-Gerçekliğin bizi şekillendirmesine gerek yok, beyninizin dünyaya bakışınızı belirleyen lensler, gerçekliğinizi şekillendiriyor. Eğer lensleri değiştirebilirsek, mutluluğunuzu değiştirmekle kalmayıp aynı zamanda her bir eğitimsel ve ticari sonucu da değiştirebiliriz.

-Bulgulara göre iş başarısının %25’i IQ’ya bağlı iken geri kalan %75lik kısım iyimserlik seviyeniz, sosyal desteğiniz ve stresi tehdit yerine bir mücadele olarak görebilme yeteneğinize bağlı.

-Eğer mutluluk başarının karşısında ise, beyniniz oraya ulaşamaz. Toplum olarak yaptığımız şey mutluluğu, kavramsal olarak ufka doğru itmek. İşte bu yüzden başarılı olduğumuzda mutlu da olacağımızı düşünürüz. Beyin tam tersi şekilde çalışır. ‘Önce mutluluk, sonra başarı.’ mantığıyla ilerler.

-Birinin pozitiflik seviyesini yükselttiğimizde beyinleri o anda mutluluk avantajı dediğimiz şeyi tecrübe eder. Beyniniz pozitif durumdayken negatif, nötr ya da stresli olduğu zamankinden çok daha iyi çalışır.


Blog sayfama da beklerim 🙂

Bilgiyle ve keyifle kalınız…

Buket Yaşar

Endüstri Mühendisliği Öğrencisi (2016-2020)

Karadeniz Teknik Üniversitesi