ERP Sistemlerinden En Çok Yararlanan Endüstrilerden Bazıları
İş yönetimi yazılımı olarak da adlandırılan Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sistemleri , esas olarak endüstrilerin bir kesitindeki işletmelerin daha verimli otomatikleştirilmiş işlemler oluşturmasına yardımcı olur.
Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri Nelerdir?
ERP sistemleri, işletmelere aşağıdakiler gibi günlük faaliyetlerde yardımcı olmak için uygulanmaktadır:
- İnsan kaynakları yönetimi
- Finansal Yönetim
- Satış ve Pazarlama
- Müşteri ilişkileri yönetimi
- Üretim
- Tedarik zinciri yönetimi
- Satın alma
Kurumsal Kaynak Planlama Sistemlerinden Yararlanan Endüstriler
ERP sistemlerinin özellikleri, iş verimliliğini artırarak, süreçleri düzenleyerek, hata payını en aza indirerek farklısektördeki işletmelere yardımcı olabilir. ERP sistemlerinin kurulumundan şüphesiz fayda sağlayacak sektörlere bir göz atalım.
Otomotiv Endüstrisi
Otomotiv endüstrisi üretim hattı, yüzlerce ayrı parçayı, çeşitli görevleri ve çeşitli araç tiplerini içeren son derece karmaşık bir sektördür. Yönetim için tek bir sistem gerektiren otomotiv endüstrisinin uluslararası yönü de vardır. ERP sistemleri bilgiyi merkezileştirebilir ve operasyonların düzenlenmesini sağlayabilir.
Metal Endüstrisi
ERP sistemleri metal imalat endüstrisi için son derece yararlı olan metallerin kimyasal yapısını gerçekten kaydedebiliyor ve gösterebiliyor . Ayrıca, endüstri standartlarını karşılamak için gerçek zamanlı üretim izleme de dahil olmak üzere, fabrika sahası operasyonları açısından daha fazla verimlilik sağlar.
Plastik Endüstrisi
Atık azaltma ve tedarik zinciri yönetimi için ERP sistemlerine ihtiyaç duyan bir diğer sektör de plastik sektörüdür. Plastikler için ihtiyaç duyulan kimyasal maddelerin üretimi ERP sistemleri ile izlenebilir, ayrıca hammadde kullanımını artırmanın ve hurdayı azaltmanın yolları belirlenebilir.
İmalat Sanayi
Üretim söz konusu olduğunda, ERP sistemlerinin büyük etki yaratacağı alanlardan biri de hayati şirket bilgilerinin departmanlar arasında iletilmesidir. ERP sistemleri, üretim organizasyonlarını departmanlar arasında – kilit olanlar üretim, satın alma ve muhasebe – dahili, harici ve ilgili tedarikçilerle etkili bir şekilde iletişim kurma yeteneği ile güçlendirir . Üreticiler, bu tedarik zinciri yönetimini geliştirerek envanter ve maliyetleri takip edebilirler.
Perakende Sektörü
Perakende sektörünün incelikleri, ERP sistemleri uygulanarak dikkatli bir şekilde izlenebilir ve böylece maliyetli hataları en aza indirir. Satışlar, ödemeler, envanter yönetimi, takip ve pazarlama gibi özelliklerin tümü, her bir sektöre göre uyarlanmış ERP sistemleri tarafından denetlenir.
Tarım Endüstrisi
Bu, genel üretim için ERP sistemlerinin avantajlarını hızla fark eden bir endüstridir. Tarım sektörü , ERP sistemlerini kullanarak, sıcaklık, yağmur tahmini ve mahsullerin büyümesi üzerindeki etki dahil olmak üzere hava ile ilgili verileri planlayabilir ve izleyebilir. Çiftçiler bu ayrıntıları izleyerek gelecekteki kazanç potansiyelini tahmin edebilirler. ERP sistemleri, geniş tarım endüstrileri için de tedarik zinciri yönetimi açısından faydalıdır.
Sağlık Endüstrisi
ERP sistemleri, çeşitli şekillerde sağlanan sağlık hizmetleri üzerinde çarpıcı bir etki yarattı . Hasta ayrıntıları, ilgili sağlık hizmeti sağlayıcıları arasında kolayca depolanır ve aktarılır. Böylece kritik tıbbi bakım zamanlarında anında erişim sağlanır ve ayrıca tüm sistemlerde hayati sağlık bilgileri güncellenir. Finansal yönetim, envanter ve tedarik zinciri yönetimi gibi diğer özelliklerin tamamı da karşılanmaktadır.
Yapı Sektörü
İnşaat sektörü ile ilgili çok sayıda lokasyon nedeniyle, kaynakların takibi, ekipman, hammadde ve işçiliğin yanı sıra finansal yönetim ve envanter kontrolü gibi farklı faaliyetler içermektedir. ERP sistemleri inşaat sektöründe bu sektörlere yardımcı olmada son derece etkilidir. Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) üretim ve yönetim yazılımı sektöre yardımcı olurken, gelişmiş iletişim müşteri ilişkilerinde iyileşmeye yol açar.
İlaç Endüstrisi
Sağlık sektörü gibi ERP sistemlerinden yararlanan ilaç endüstrisinde kalite kontrol ve endüstri standartlarına bağlılık hayati önem taşımaktadır . İlaç endüstrisi, ERP sistemlerini kullanarak hassas formülasyonlar oluşturabilir ve depolama için sıcaklık ve nemi izleyerek çevresel kontrol sağlayabilir. Ürünlerin sterilizasyonu, envanter kontrolü ve artan görünürlük gibi diğer hususlar, farmasötik ürünlerin güvenli teslimatını sağlayacaktır.
Yiyecek ve İçecek Endüstrisi
Endüstri gereksinimlerini karşılayan standart bir ürünün üretilmesini sağlamak için yiyecek ve içecek endüstrisinde ERP sistemleri kullanılmaktadır . Hammaddeden dağıtıma kadar depolama için optimum sıcaklığın korunması ve ayrıca izlenebilirlik özellikleri ve tüketiciye kadar tüm yollarda artırılmış görünürlük gibi unsurlar artık ERP sistemleri tarafından kontrol ediliyor. Ek olarak, atık azaltma alanları hızlı bir şekilde belirlenebilir ve buna göre hareket edilebilir.
Ağırlama Endüstrisi
Otelleri, restoranları ve barları yönetmek, çok sayıda günlük zamanlama gerektirir – birden fazla kuruluş varsa, o zaman daha da fazla. Personel çizelgeleri, temizlik çizelgeleri, yemek siparişleri, satışlar, rezervasyonlar… Bunların tümü, konaklama endüstrisinde modernize ve etkin yönetim için ERP sistemleri gerektirir .
Sonuç
ERP sistemleri , departmanlar arası işbirliğini teşvik etmenin, genel iş verimliliğini artırmanın, veri güvenliğini artırmanın, sektör uyumluluğunu teşvik etmenin ve iş operasyonlarını düzene sokarak operasyonel maliyetleri azaltmanın bir yolu olarak hemen hemen her sektöre dahil edilebilir.
Endüstri Mühendisi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi/Endüstri Mühendisliği (2016-2020)