Zihin Haritalama Yöntemi

İlk olarak yaratıcılık nedir? Sorusu ile başlamak istiyorum. Yaratıcılık, olmayan bir şeyi hayal edebilme, bir şeyi herkesten farklı yollarla yapabilme ve yeni fikirler geliştirebilme yeteneği olarak tanımlanabilir. Kısaca üretkenliktir diyebiliriz. Peki zihin haritalamanın üretkenliğe etkisini nedir?  Beynimiz nasıl hatırlar? Nasıl Öğreniriz? Aşağıdaki resimle özet olarak bilginin kalıcılığının nasıl gerçekleştiğini görebiliriz.

Zihin Haritalama Nedir?

Beynimizin her iki lobunu kullanarak; bilgiyi kalıcı bir şekilde öğrenmesini kolaylaştıran, yeni fikirler üretmek, bilgileri ve düşünceleri organize etmek için kullanılan bir tür diyagramdır. Merkeze konulan anahtar kelimenin etrafına hiyerarşik olarak başlıklar ve bilgiler yerleştirilir. Bu bilgiler arasında renkler, çizgiler, oklar, semboller, resmiler ve şekiller kullanılarak anlam bağlantıları kurulur. Bu metodun Leonardo Da Vinci, Sir Isaac Newton, Paganini ve Walt Disney gibi ünlü şahsiyetler tarafından kullanıldığı da keşfedilmiştir.

Leonardo Da Vinci gibi düşünmek.

Zihin Haritası Nasıl Yapılır?

  • Yatay boş bir sayfa (A3-A4) ve renkli kalemler alın. Sayfanın merkezine konuyu temsil eden renkli bir anahtar kelime yazın. Bu anahtar kelime; çözmek istediğiniz bir problem, öğrenmek istediğiniz bir İngilizce kelime, derslerde not aldığınız herhangi bir konu vb. olabilir.
  • Zihin haritanızda kelimeler ve resimler kullanın. Mümkün olan yerlerde çizgi üzerinde tek anahtar kelime olsun. Her kelime ve resim kendi çizgisinin üzerinde olmalıdır.
  • Çizgiler fikirler arasındaki ilişkileri mümkün olduğunca açık ortaya koymalı ve organik bir akışta olmalıdır. Her bir çizginin uzunluğu ilişkili kelime veya resimle uyumlu olmalıdır. Her çizgi kendisinden önceki çizgiyle bağlanmalıdır. Çizgiler merkezden uzaklaştıkça daha ince olmalıdır.
  • Farklı ilişkileri farklı yollarla ve farklı vurgularla göstermeyi deneyin. Gerekirse ışıklandırmalar, kodlar, semboller ve oklar kullanın.
  • Zihin haritasının yapısı hiyerarşik bir ilişki esasına göre olmalıdır. Fikirler tema olarak merkezden dallanmalar şeklinde olmalıdır.

”İnsan beyninin de güçlü olmak için bir kas gibi eğitilmeye ihtiyacı vardır. Zihin haritası da yaratıcılığınızı, hafızanızı ve düşünme yetinizi geliştirerek beyninizin ‘egzersiz’ yapmasını sağlar.” – Tony Buzan