Staj Yeri Nasıl Bulunur?

Staj bulmanın her öğrenci için zorlu bir süreç olduğu aşikar.

Bu zorlu sürece girip staj yeri arayan arkadaşlara fikir verebilme adına yorum kısmına stajlarını tamamlayan arkadaşlardan stajlarını nasıl bulduklarını yazıp, tecrübelerini paylaşmalarını rica ediyorum 🙂

Böylece staj arayan arkadaşlara staj yerlerini nasıl bulabileceklerine dair tecrübe paylaşımı yapmış olacağız.

22 thoughts on “Staj Yeri Nasıl Bulunur?

  • 18 Ekim 2019 tarihinde, saat 16:48
    Permalink

    Merhabalar,

    Ben staj için acele davrananlardanım.Ama bunun çok faydasını gördüm diyemem. Şöyle anlatayım staj yerimi bulamayacağım diye erkenden strese girdim ve Linkedin de bir paylaşım yaptım.Bu paylaşımıma bir çalışan geri dönüş yaptı.Ve bana yardımcı oldu.Ben de stajımı erkenden ayarlamış oldum.Fakat ayarladığım işletmenin ne kadar mühendislik açısından sorunlu olduğunu gittiğimde öğrendim.Bana hiç bir katkısı olmadı diyemem.Çok şey öğrendim neleri yapıp yapmamam gerektiğini, işletme içerisinde yapılan hataları vs. Bunların yanında üretimin tamamen icine girme fırsatım da oldu.Verebileceğim tek tavsiye şu eğer bir staj yeri ayarladıysanız pes etmeyin ya da benim gibi o işletmeyle görüştüm başka bi yerle görüşemem gibi düşünmeyin.Tüm önünüze çıkan fırsatlari değerlendirin, son dakikaya kadar araştırın.Iyi stajlar diliyorum herkese

    Yanıtla
  • 15 Ekim 2019 tarihinde, saat 12:15
    Permalink

    Merhaba,
    İstanbul Gedik Üniversitesi Bölüm Başkanımız Nilüfer Hocam referansı ile staj yerimi buldum, bölüm hocalarımız sektör içinden hocalar olduğu için ve birçok firmaya danışmanlık hizmeti verdiklerinden dolayı sektör içinde stajımı doğru firmalarda yapabileceğim firmalara yönlendirmek istedi. Derslerde öğrendiklerimizi hocalarımızın danışmanlık yaptığı ve pratikte olması gerekenleri uyguladığı süreçleri birebir görme şansım dahada artı ve verimli bir staj dönemi geçirdim.

    Yanıtla
  • 15 Ekim 2019 tarihinde, saat 10:07
    Permalink

    Merhaba arkadaşlar,

    Ben Anıl Şanlı. MEF Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Şu ana kadar 2 staj deneyimim oldu. Bunlardan ilki Yurtiçi Kargo Servisi A.Ş.’de Genel Müdürlük’te yaptığım stajdı. Gönüllü stajyer olmama rağmen çok güzel tecrübeler edindim. Yurtiçi Kargo’daki stajımı okulum sayesinde buldum. Profesyonel Gelişim Koordinatörlüğü tarafından atılan mailde Yurtiçi Kargo’nun staj ilanını gördüm ve istenen formatta başvurumu yaptım. Görüşmeye çağrıldım ve buradaki mülakat sonucunda staja kabul edildim.

    Bir diğer deneyimim ise Zorlu Holding’e bağlı Zorluteks şirketinde oldu. Burada stajımı nasıl bulduğumu anlatmak için öncesinde Mehmet Zorlu Vakfı’nın ve MEF Üniversitesi’nin destekleriyle gerçekleşen Yetkin Gençler Eğitim Programı (YetGen)’ndan bahsetmek gerekiyor. YetGen 300’den fazla üniversiteli ve liseli öğrenciye verilen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri üzerine derslerin olduğu bir eğitim programı. 10 hafta yaklaşık 70 saatten oluşan bu eğitimde CV hazırlama, sunum teknikleri, bilgi okuryazarlığı, finansal ve dijital okuryazarlık, kodlama, sosyal inovasyon gibi eğitimler veriliyor (fazlası için: yetgen.mef.edu.tr). Aynı zamanda bu derslerde iş dünyasından insanlar ile buluşma imkanları elde ediliyor. Zorlu Holding bu eğitim kapsamında öğrencilere bünyesindeki şirketlerde staj imkanları da sunuyor. Stajımı ben de bu eğitim kapsamında buldum.

    Gerek bahsettiğim şirketler gerek eğitim programı hakkında bilgi almak isterseniz yardımcı olmayı çok isterim. Staj bulma süreçlerimizde hepimize başarılar diliyorum 🙂

    Yanıtla
    • 11 Mart 2021 tarihinde, saat 09:54
      Permalink

      merhaba eğitim alan herkese staj imkanı sağlanıyor mu? birde ben Endüstri Mühendisliği 1.sınıfım staj şartlarının içinde son sınıf, zorunlu staj gibi şartlar var mı?

      Yanıtla
      • 12 Mart 2021 tarihinde, saat 08:55
        Permalink

        Merhaba Emre, YetGen’in kapsamı çok genişledi ve çok sayıda öğrenciye ulaştı. Programa katılan her öğrenciye bir şirketin staj sağlaması zor bir durum yani. Ama paydaşlar ile birlikte olabildiğince bu imkan sağlanıyor. Staj haricinde program kişisel gelişim olarak oldukça fayda sağlıyor. Çevrimiçi platformlara geçiş ile birlikte programın dersleri de YouTube üzerinden yayınlanmaya başladı, göz atmanı öneririm (yetkingencler.com). Staj konusunda her okulun kendi şartları vardır ve hemen hemen her okul farklıdır. Bunun için okulundaki koşulları öğrenmen iyi olur. Bazı okullarda 1 staj zorunlu bazı okullarda 2 staj, 3 staj zorunludur. Bunun haricinde gönüllü staj yapabilirsin. Benim 2 zorunlu stajım vardı fakat 4 staj yaptım şu ana kadar.

        Yanıtla
  • 14 Ekim 2019 tarihinde, saat 08:33
    Permalink

    Merhabalar, öncelikle staj bulma durumu oldukça sinirleri yıpratabilecek ve insanı strese sokabilecek bir süreç. Burada herkesin bahsettiği Network olayı çok önemli. Diğer türlü staj bulmanız tabi ki de mümkün fakat olasılığı düşük. Üniversiteye yeni başlayan bir öğrencinin Network nasıl sağlayacak sorusunun cevabı ise bence öğrenci kulüplerinde yer almak ve tabi ki Linkedln’ı aktif kullanmak. Fakat öğrenci kulüplerinde sadece aktif üye olarak bulunmaktan bahsetmiyorum aslında orada sorumluluk almaktan bahsediyorum. Öğrenci etkinlikleri düzenlenmesinde sorumlu olarak yer alabilir o sayede birçok kişi ile tanışabilirsiniz. Ayrıca bu durum üniversite hayatınızda da sorumluluk aldığınızın, vaktinizi nasıl değerlendirdiğinizin ve neler yaptığınızın teminatı olabilir. Linkedln konusunda ise staj yapmak istediğiniz işletmelerin İnsan Kaynaklarına ulaşabileceğiniz bir platformdan bahsediyoruz ve aslında onlara bir mesajla ulaşabiliyoruz. Mesaj atarak ya da profillerindeki mail adresleri ile iletişime geçerek staj arayışınızdan bahsedebilirsiniz. Tabi ki hepsi dönemeyecektir fakat ben stajlarımı bu sayede buldum ve eğer vazgeçmeyerek denemeye devam ederseniz etkili olacağını düşünüyorum.

    Başarı ve huzur sizinle olsun. 🙂

    Yanıtla
  • 13 Ekim 2019 tarihinde, saat 19:59
    Permalink

    Herkese merhaba,
    Endüstri mühendisliği mezunuyum. Eğitim hayatım süresince 3 staj yaptım. İkisi zorunlu biri gönüllüydü. Staj bulma sürecim çok yorucu geçti. Okuduğum üniversite ilk iki staj bulma sürecimde bana hiç yardımcı olmadı. İlk stajımı uzun araştırmalar sonucunda bir akrabam vesilesiyle ayarladım. (Ona staj denebilirse tabii) Üretim stajıydı, en verimli geçmesi gereken dönemim olduğu halde, naylon stajdan farksız geçti benim için. Bilgisizdim, süreci nasıl yöneteceğimden habersizdim. Okulda bu noktada elimizden tutmadı. 2. stajımı TÜMKAF Kariyer Etkinliği vesilesiyle buldum. Bu stajım çok verimli geçti. Son stajımda okulumuz artık bir şeyler yapmaya başlamıştı. Kariyer merkezinin vesilesiyle güzel bir şirkette 8 aylık gönüllü staj deneyimim oldu. Tüm bu süreçte öğrendim ki sadece okuldan bir şeyler beklemekle olmuyor. Yeni başlayanlara staj arayanlara tavsiyem; mutlaka kariyer etkinliklerine katılın. Ya ne olacak sanki alıcaklar! demeyin, katılın firmaları görün, cvnizi verin etkileşime geçin. Etkinlik bittiğinde firmalara görüştüğünüzü hatırlatın. Bu cvler onların özgeçmiş havuzunda toplanıyor. Herhangi bir açık olduğunda bunlara bakılıyor. Bunun yanı sıra katıldığınız eğitim, seminer gibi programlarda mutlaka konuşmacılarla etkileşime geçin. Mümkünse kartını isteyin, staj arayışınız olduğundan bahsedin. Bu alanda network çok önemli. Ki şu anda oluşturmaya başladığınız bu network ağı ileride iş arama dönemizde de size çok fayda sağlayacak. Aktif olun ! Çevrenizde çok kolay staj bulanlar, torpille çok iyi yerlerde staj yapanlar olucak. Bu hep staj sürecinde hemde işe alım sürecinde sıkça yaşanan şeyler. Ama malesef herkesin böyle tanıdıkları olmuyor. Bu yüzden bu süreçte mümkün olduğunca aktif, araştırmacı, hevesli ve istekli olmak çok önemli. Etkinliğe mi gideceksiniz görüşeceğiniz firmalara önceden bakın, araştırın. Konuşacağınız yetkiliye araştırdığınızı belli edin. Nerede staj yapmak istersiniz dediklerinde spesifik bir cevabınız olsun. Net olun. İstekli, gelişime açık olduğunuzu belirtmeyi unutmayın.
    Staj arama yolunda herkese başarılar dilerim.
    Sevgiler.

    Yanıtla
  • 11 Ekim 2019 tarihinde, saat 19:18
    Permalink

    Merhabalar,
    Ben stajımı Koç Üniversitesi’nde index17 etkinliğine katıldığımda firmaların standlarında başvurarak bulmuştum. Stajım bittiğinde ise aynı firmada işe başladım ve kariyerime sektör değiştirmeden devam ediyorum. Bu tür etkinlikler staj bulma konusunda çok etkili çünkü biz staj kovalarken firmalarda stajyer aramakta bu tür etkinliklerde.

    Yanıtla
  • 11 Ekim 2019 tarihinde, saat 16:39
    Permalink

    Merhabalar , kendi staj bulma süreçlerimi ve yakın çevremden duyduklarımı paylaşarak umarım staj arama sürecinde olanlara bir fikir verebilirim. 3 tane staj yaptım ilk stajımı maalesef ülkemizde çok işe yarayan süslü ismiyle “network” halk diliyle torpil sayesinde buldum. Ne kadar hoş olmasa da kabul edelim bir yerlerde bir tanıdığınızın olması bu tarz işleri çok kolaylaştırıyor. Bir sonraki stajımı linkedn üzerinden sanırım biraz atılgan olmam sayesinde buldum, istediğim şirketin direkt olarak genel müdürüne mesaj attım burada en önemli olan nokta karşıdaki kişiyi gerçekten orayı çok istediğinize ikna edebilme gücünüzde. Ben kendimi yazılı olarak iyi ifade edebilen biriyim ve bunun yararını sıkça gördüm bu konuda pek iyi değilseniz geliştirmenizi aşırı tavsiye ederim. Mesaj attığınızda hemen cevap alamayabilirsiniz ama pes etmek yok belli aralıklarla yazmaya devam edin elbet dikkat çekeceksinizdir. Son ve uzun dönem stajımı ise şirkete gidip ben böyle böyle bir proje yapmak istiyorum diyerek ayarladım. Tabi çok büyük bir fabrika değildi ve gitmeden önce ilk olarak mail atarak iletişim kurdum. Burada da yine mail’de kendimi iyi ifade edebilmem etkili oldu. Son olarak hepsini toparlamam gerekirse güçlü bağlantılarınızın olması hem staj hem iş bulma sürecinde gerçekten çok etkili oluyor. Üniversite topluluklarında yer alarak bağlantılarınızı genişletebilirsiniz ben bunun çok faydasını gördüm ve de sosyal medya gibi çok büyük bir şansımız var oradan istediğiniz şirketlere hatta çalışanlarına ulaşarak mesaj atın samimi ama saygılı olarak orayı ne kadar istediğinizden bahsedin unutmayın öğreciyken size tüm kapılar açıktır ve bir çok insan size yardımcı olmaya çalışır. Umarım ben de size yardımcı olabilmişimdir. İsteyin ve istediğinizi karşı tarafa da gösterin gerisi gelecektir. Hepimize bol şans

    Yanıtla
  • 11 Ekim 2019 tarihinde, saat 14:37
    Permalink

    Merhaba,
    Arkadaşlar öncelikle staj bulma konusunda network büyük bir önem taşıyor. Network edinmede ise sizin iletişim kabiliyetiniz öne çıkıyor. İletişiminiz ne kadar samimi, istekli ve içten olursa karşınızdaki kişide de bir iz bırakmış olursunuz. Bunun dışında istekli, öğrenmeye açık ve vizyonumuzun geniş olması da çok önemli. Sosyal platformları aktif olarak kullanın derim ben. Çünkü bu platformlar bize istediğimiz herkese ulaşma imkanı sağlıyor. İlk stajımı ise edindiğim network sayesinde ayarlamıştım. Staj sürem boyunca yine bir çok network edinmiştim.

    Yanıtla
  • 11 Ekim 2019 tarihinde, saat 13:38
    Permalink

    Herkese merhaba 🙂

    Staj için iş hayatının simülasyonu diyebiliriz 🙂 Nerede staj yaparsanız yapın, günlerinizi dolu dolu geçirmeye bakın arkadaşlar. Kimileri “bana iş vermiyorlar” diye yakınır. Genelde bunu büyük şirket stajları için derler. Bu tamamen size bağlı arkadaşlar. Siz istemesini bilmelisiniz, istekli olduğunuzu göstermelisiniz 🙂

    Şimdi gelelim stajı nasıl ayarlamalıyız? Sen stajını nasıl ayarladın? Endüstri mühendisliği öğrencisiyim ben, bizde üretim ve yönetim diye stajlar ikiye ayrılmakta. Üretim stajını küçük-orta ölçekli bir firmada yapmanızın size daha çok katkısı olur. İlk başta büyük firmaları zorlamanız açıkça tavsiyem değil. Küçük veya ortadan başlamak, o firmadaki iş süreçlerini daha yakından görmek, çok daha fazla bilgi sahibi olmak açısından önemli. O tür firmalarda çalışan sayısı da az olduğundan stajyerlerle daha iyi ilgilenebiliyorlar. Tabi bu da firmadan firmaya değişiyor.

    Günümüz insan kaynakları çalışanları Linkedin’e çok önem verdiklerinden dolayı Linkedin profilinizi oluşturmalısınız. Alanınızla ilgili paylaşımlar yaparak, hesabınızı aktif tutmanız tavsiyemdir. Böylelikle diğer Linkedin üyelerinin de dikkatlerini çekebilirsiniz. Blog yazıp, yazdıklarınızı Linkedin’de paylaşabilirsiniz, diğer adaylardan da farkınız olmuş olur 🙂 Staj konusuna dönelim tekrar. Linkedin’de profilinizi oluşturdunuz diyelim. Hangi sektörde staj yapmak veya çalışmak istiyorsanız, o sektörde/firmada çalışan insanlarla bağlantı kurun. Güzel bir mesaj yazın, kendinizi tanıtın. Önyazınızı ve CV’nizi de ilerleyen konuşmalarda kendilerine atabilirsiniz. Mail adreslerine de atabilirsiniz. Burada önemli olan yazdığınız mesajlarda, o firmada staj yapmak için ne kadar istekli olup olmadığınızdır. Bunu da belirtin mutlaka 🙂

    Üretim stajımı orta ölçekli bir iklimlendirme firmasında yalın dönüşüm üzerine gerçekleştirdim. Orada çalışan bir tanıdığım sayesinde olmuştu. Durun şimdi, “ooo tanıdıkla bulmuş devamını okumaya gerek yok” diye düşünmeyin lütfen 🙂 Henüz 2.stajımı nasıl bulduğumdan bahsetmedim. 2 ay boyunca yalına dair ne varsa öğrendik, yavaş yavaş uygulama da yaptık. https://bukettyasar.wordpress.com/ adresli blogumdan 2018 yaz stajımda gerçekleştirdiğim çalışmalarla ilgili detayları okuyabilirsiniz.

    Şimdi gelelim 2. stajıma.. Otomotiv sektörünü istiyordum.. Stajdan 6 ay öncesinde başvuru çalışmalarına başladım. Yani istediğim firmada çalışan ik uzmanlarına, departman çalışanlarına kadar bağlantı daveti yolladım. CV’mi ve ön yazımı yolladım yine Linkedin üzerinden. İK’dan mail yoluyla dönüş oldu. Online bir görüşme gerçekleştirdik ve olumlu dönüş oldu. Temmuz’da da staja başladım. Stratejik planlama departmanında stajımı yaptım. Stratejik planlamadan, pazar simülasyonuna kadar birçok çalışmada yer aldım. Her birimden insanlarla vakit buldukça tanışmaya, konuşmaya çalıştım. CEO’su Dr. Berk Çağdaş Bey ile de röportaj yaptım.

    Bir de önerim şu ki arkadaşlar, staj yaptığınız yerdeki çalışanlarla, yöneticilerinizle bağlantınızı, iletişiminizi koparmayın. Özel günlerde yazın, arada hal hatır sorun. Akıllarında mutlaka kalın yani, bunun bir gün mutlaka karşınıza olumlu olarak dönüşü olacaktır. 🙂

    İyi bakın kendinize, pes etmeden yola devam 🙂

    Yanıtla
  • 11 Ekim 2019 tarihinde, saat 12:12
    Permalink

    Merhabalar,
    Staj bulma konusu bence tamamen “network” kavramı üzerinde dönen bir süreç. Network yoksa staj bulma ihtimaliniz oldukça düşüyor. Ne var ki bu konuda oldukça şanslıyım. Okuduğum bölüm olan Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünde amacı direkt olarak “network edinmek” olan ve her sene yapılan Yönetim Bilişim Zirvesi vardı. Bu sayede network çevremi fazlasıyla genişlettim. Staj bulmak isteyen arkadaşlara tavsiyem network edinmeleri yönünde olacaktır. Bunun için yapılması gereken şey de bence üniversite sırasında yapılan konferans ve etkinliklerde gerek organizasyon ekibi içersinde gerekse katılımcı olarak yer almaları olacaktır. Ben henüz stajımı yapmadım ama bahsettiğim etkinlikler sayesinde Ahmet Savaş Göktürk ile tanıştım ve bunun sayesinde zorunlu stajımı buldum ve başlamak üzereyim 🙂

    Yanıtla
    • 11 Ekim 2019 tarihinde, saat 12:39
      Permalink

      LinkedIn üzerinden bulmuştum Erasmus stajımı

      Yanıtla
  • 11 Ekim 2019 tarihinde, saat 12:00
    Permalink

    Staj yeri bulmak artık en az iş yeri bulmak kadar zorlaşmış durumda. Fakat biz öğrenciler tabi ki pes etmemeliyiz maalesef çoğu insan tanıdıkları aracılığıyla staj yeri bulurken herkes o kadar şanslı olamıyor. Bu yüzden her yere büyük,orta,küçük ölçekli alanınıza uygun tüm staj yerlerine başvurmanızı öneriyorum. Ben ilk stajım olan üretim stajımı kayıtlı olduğum makine mühendisleri odası sayesinde bulmuştum ikinci stajım olan yönetim stajını ise kendi imkanlarım dahilinde bulmuştum. Benim gibi öğrenci olan arkadaşlara tavsiyem orası olmaz burası beni almaz gibi düşüncelere kapılmadan başvurularını yapmaları yönünde olur.

    Yanıtla
    • 14 Ekim 2019 tarihinde, saat 19:28
      Permalink

      Herkese öncelikle merhabalar. Ben Feyza, Sakarya Üniversitesi son sınıf YBS öğrencisiyim. Üniversite eğitim hayatımın bu yılına kadar 3 kez kısa dönem gönüllü staj yapma şansı yakaladım. Benim en büyük avantajım okulumun sigortayı karşılıyor olmasıydı. İlk stajımı akrabam aracılığıyla küçük Bir firmada sadece iş ortamını görmek amacıyla yaptım. Küçük bir firma olduğu için mülakat benzeri şeylere tabi tutulmadım. İkinci stajım ise yine bir akrabam aracılığıyla fakat daha kurumsal bir firmada staj başvurusu yapanlar arasından CV’ min yeterliliğiyle staja alındım. Son yaptığım staj ise bir yıl YBST Yönetim Kurulunda yer aldığımda tanıştığım Ahmet Savaş Göktürk sayesinde oldu.
      Gerçekten çok zorlu bir süreç öğrenci için. Bunlar başarılı olduğum staj başvuru deneyimlerimdi ama mailime girip baksanız sürekli reddedilme mesajlarıyla dolu Ben Kariyer.net üzerinden ve direkt firmalara mail atarak staj başvurularında bulunuyorum genelde. Ve çoğunlukta bunlardan sonuç alamıyorum bu yüzden network inanılmaz önemli. Çünkü form doldururken bile firmada tanıdığınız var mı diye soruluyor. Ben Bi tavsiye verecek olsam bol bol yeni insanlarla tanışın derim. Tabi ki cv ne kadar dolu olursa o kadar şans artıyor fakat network daha önemli yani en azından staj için. Ya da etkinliklerde firma yetkililerinin adını bilmek bile yeterli oluyor bazen çünkü sizin şu seminerinizde bulunmuştum diye bile mailin başına yazarsanız Bi tık daha cv nizin incelenme oranı arıyor. Bunlar benim kendime göre deneyimleyip gözlemlediklerim umarım Bi katkısı olur hayatınıza
      Okuduğunuz için teşekkür ederim. Herkese hayatında başarılar diliyorum. Stajınız bol olsun

      Yanıtla
  • 11 Ekim 2019 tarihinde, saat 11:23
    Permalink

    Merhabalar,
    Öncelikle belirtmek istiyorum ki eğer tanıdığınız, eşiniz dostunuz (torpiliniz) yoksa staj yeri bulmak çok ama çok zor,tıpkı iş bulmak gibi! Artık sadece başvuru yapıp beklemek yetmiyor ne yazık ki. Ben endüstri mühendisliği yönetim stajımı antalya serbest bölgesinde medikal bir firmada yaptım. Linkedin üzerinden şirket çalışanlarını araştırdım, ik uzmanlarını bulup bağlantı kurdum. Şirket mailini bulamadığıma özel mail adresinden ön yazımı ve cv mi gönderdim. Kısacası her ama her yolu denedim arkadaşlar. Ve sonuç olumlu oldu:) Karşı tarafa ne kadar istediğinizi aktarabiliyorsanız her şey çok ama çok kolaylaşıyor. Umarım herkes dilediği firmada staj ayarlayabilir, sevgiler.

    Yanıtla
    • 11 Ekim 2019 tarihinde, saat 13:23
      Permalink

      Herkese merhaba,
      Sizinde bildiğiniz gibi eğer bir tanıdığınız yani torpiliniz yoksa staj yeri bulmak neredeyse iş bulmak kadar zor. Kendinizi bir şekilde göstermek zorundasınız. Bu staji istediğiniz iletişime geçerek ve bunun üstünde ısrarla durarak onlara göstermelisiniz. Yani siz ne kadar üstüne düşerseniz o kadar işiniz kolaylaşır.

      Yanıtla
  • 11 Ekim 2019 tarihinde, saat 11:12
    Permalink

    Merhabalar, artık staj bulmak çok zor maalesef ki çünkü çok az alım olmasına karşın çok fazla başvuru var. Dolayısıyla başvurularda öne çıkmak gerekiyor. Aslında bunun daha kolay ve daha etkili bir yolu var o da olabildiğince Network kurmak. Artık bir çok staj network yardımıyla bulunuyor. Ben bir stajımı Sanel Asansörde diğerini de Kalekim’de yaptım ve ikisini de network aracılığıyla buldum. Sanel Asansördeki stajımı Ahmet Savaş Göktürk sayesinde yaptım onu da bir seminerde dinledim daha sonra ziyaretine gittim ve bu ziyaret sonrasında da network oluşturmuş olduk sonrasında da tabiki staj 🙂

    Yanıtla
  • 11 Ekim 2019 tarihinde, saat 10:32
    Permalink

    Merhabalar,

    Gönüllü staj yeri bulmak bir tık daha zor. Çünkü genelde zorunlu staj olmasını istiyor şirketler. Bu anlamda yapılan en büyük hata büyük şirketlere odaklanmak ve olmayınca hüsrana uğramak. Bunun yerine küçük ve orta ölçekli şirketlere başvurursanız olma olasılığı büyüktür. Ben Gönüllü Stajımı Login Yazılım şirketinde yaptım. Ve iyi ki bu şirkette yapmışım. Büyük şirketlerde sadece gözetlemenize ve bakmanıza izin verirlerken benim kendi bilgisayarım ve masam vardı. Normal bir çalışan gibi çalışıyordum. Ayrıca gönüllü staj ile ilgili bilgi almak ve nasıl bulabilirim sorusuna yanıt bulmak isterseniz makaleme göz atabilirsiniz.

    https://ahmetsavasgokturk.com.tr/2019/09/her-son-yeni-bir-baslangic/

    Her Son Yeni Bir Başlangıç Olması Dileğiyle
    Sevgiyle Kalın,

    Yanıtla
    • 11 Ekim 2019 tarihinde, saat 14:00
      Permalink

      Merhabalar,
      Ben staj başvuruları için biraz geç kalmıştım. Ama yine de başvurularımı yaptım. Bunun pek faydası olmadı tabiki. Daha sonra tanıdıklarıma haber verdim staj yeri arıyorum dedim. Bir arkadaşımın yazılım işinde bir tanıdıgı varmış ona sordu. Bir kaç yer söyledi aradım cvmi istediler attım ve Login yazılımdan dönüş oldu çağırdılar konuştuk ve kabul edildim.
      Bence aramaya ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi çünkü kabul edilecek olsanız bile dolmuş oluyor şirketin kontenjanı.

      Yanıtla
    • 11 Ekim 2019 tarihinde, saat 14:06
      Permalink

      Staj ve stajyer bu aralar mühendis olup iş arayıp bulmaktan öte daha da zorlaşan kavramlar. Okuduğum bölüme göre Endüstri Mühendisi olarak Benim stajlarımı bulma hikayem ilk başta tabikide yakın çevre eş dost sayesinde başladı. İlk stajımı amcamın sayesinde amcamın da içerisinde çalıştığı çelik sektöründen redüktör yapan bir firmada stajımı gerçekleştirdim. İlk stajım olduğu için aslında çok yüksek anlamlar yükleyememiştim işyerinde kendime ta ki staj bitimine kadar o staj defterini doldururken ne kadar çaresiz, bilgisiz ve yalnız olduğumu hissettim çünkü staj yaptığım yerin mühendis kadrosu aslında patronun akraba kadrosuydu, evet maalesef gelişmemiş bir aile şirketi, tabiki de burada tecrübeler kazandım yalnız şunu anladım ki aile şirketi bana ilk stajımda gurur değil pişmanlık bırakmıştı. İkinci stajımı yine aynı il de farklı bir çelik sektörü olan tarlalar için saban üreten bir firmada gerçekleştirdim. Bu stajımı da babamın o firmadaki İK müdürü arkadaşı sayesinde elde etmiştim. Burasıda bir aile şirketiydi fakat tüm departmanlar oluşmuş ve yerleşmiş bir şekilde yavaştan kurumsallaşmaya başlayan bir firma şeklinde düşünebilirsiniz. Bu arada bu stajım bir üretim stajıydı. Diğer staj yaptığın yere göre ne farkı oldu ki diyebilirsiniz ikiside aile şirketi yine aynı sıkıntıları çekmişsindir diye fakat öyle olmadı. Bir aile düşünün 6 kardeş 6 adet patron hepside üretimde sürekli işçiyle iç içe muhabbetleri var. Gelen stajyeri bi köşeye atıp fotokopi çektirmek ve onu fabrikada bir köşe süsü gibi kullanmak yerine matkap nasıl yapılır, CNC de nasıl 3 boyutlu kod yazılır, parçaların montajı nasıl yapılır, plazmada parçalar nasıl kesilir, kumlama taşlama nasıl yapılır bunları öğrenmen lazım sen Endüstri Mühendisisin diyen bunları öğrenmezsen ilk önce kendin için daha sonra vatana, millete ve dünyaya nasıl fayda sağlayacaksın ki şuurunda bir patron ailesi düşünün işte bu firmadaki stajım aslında bir önceki firmadaki stajımın üstünü örten bir deneyim oldu benim için. Üçüncü stajıma gelecek olursam artık bir kurumsal firmada yönetim stajı yapma zamanım gelmişti. Linkedin, Kariyer net, Firmaların İK mailleri her yerden başvuru yapmaya başladım lâkin dünyanın çoğu yerinde ve Türkiyede ki sistem okuduğum okul ile beni staja alma ilişkisi arasında bizi bir karadeliğin içine çekercesine kaybediyordu bizi. “:Hangi üniversitede eğitim görüyorsunuz? :Karabük Üniver….. :Bu sene doluyuz maalesef iyi günler.” Bu durumu her defasında yaşamaya başladım. Başka hiçbir şarta bakmadan sadece üniversiteye bakarak değerlendirilen bir sistem beni gerçekten çok yormuştu. Başvuru yaptığım yerler hep büyük firmalar oldu ama hiç bir sonuç alamadım. Bu zorlu süreçte artık yine amcadan, babadan aile şirketinde staj çaresizliğine doğru giderken yazarlık yaptığım ve içinde bulunmaktan gurur duyduğum http://www.endüstrimühendisliğim.com platformundaki mentorluk yapan Ahmet Savaş GÖKTÜRK beye yardımcı olabilir misiniz diye ricada bulundum. O da beni kırmadı ve sağolsun ilgilendi. Bu sayede Kocaelinde İsveç ortaklı bir kurumsal firma tarafından staja kabul edildim. Buradaki üretim planlama kontrol ve satış ve pazarlama departmanlarında stajımı gerçekleştirdim. Buradaki en büyük tecrübem öğrendiğim mühendislik işleri( HIZLI ÜRETİM,LOGO,LOGIN) haricinde kurumsal hayatın nasıl bir şekilde işlediği ve departmanlar arası, kişiler arası iletişimin nasıl işlendiğini görüp, uygulayıp, deneyimlemek oldu. Tüm bu staj süreci hayatımda ve öğrencilik hayatımda öğrendim şeyleri şöyle sıralayacak olursam;
      1) Hiçbir zaman başkası olma hep kendin ol.
      2) Bulunduğun yerde yerini ve konumunu çok iyi bil ona göre davran ve iletişim kur.
      3) Hiçbir zaman makam ve para derdine düşme bunun yerine dostluk ve iş arkadaşlığı kavramlarına yoğunlaş.
      4) Geçmişini bil geleceğini geçmişinden ders alarak inşa et.

      Bir Endüstri Mühendisinin anılarından

      Saygılarımla.

      Yanıtla
    • 11 Ekim 2019 tarihinde, saat 18:19
      Permalink

      Merhaba arkadaşlar,
      Endüstri mühendisliği son sınıf öğrencisiyim ve 2 kez staj deneyimi yaşadım. Bu deneyim yalnızca staj sürecindeki iş deneyimiyle sınırlı değil tabii…
      Staj yeri bulmak için öncelikli hedefim tecrübesiz biri olarak kariyer.net üzerinden başvurular yapmak oldu. Bu başvuruların çoğu olumsuz geri dönüş ya da direk geri dönüşsüz ve ucu açık bir biçimde son buldu. Tam umudumu kaybetmişken kendime bir LinkedIn profili oluşturdum bu platform üzerinde arayışlara girdim ancak yine tecrübesiz bir aday olduğum için çok başarılı bir sonuca ulaşamadım. En son tüm olabilecek büyük markalara ait fabrikaların listesini oluşturdum ve sırayla mail atmaya başladım. Aynı zamanda da kabulü muhtemel olan büyük bir firmadan geri dönüş bekliyordum. Ancak şartlardaki 3.sınıf ve üstü kısmını es geçtiğimden dolayı tanıdık vasıtası ile dahi olumsuz sonuçlanan bir bekleyiş olmuştu. Tüm bu bekleyişler, mailler, CV hazırlamalar, önyazı oluşturmalar neticesinde gıda sektöründen bir firmanın İzmir fabrikasından hem kendi ısrarım üzerine hem de tanıdığımın yardımı üzerine olumlu dönüş ile stajımı gerçekleştirdim. Bu tamamen tecrübesizce atılmış adımlardan oluşan bir staj bulma süreciydi.
      Bir sonraki sene tekrar staj arayışına başladığımda sektörlere ve ne aradığıma daha hakimdim. Çünkü artık 3.sınıfı bitirmiş bir Endüstri Mühendisi adayıydım. LinkedIn hesabımda güzel bir profil oluşturup istediğim firmalar ile etkileşime geçtim. Mevzu bahis firrmaların resmi internet sayfalarından üyelikli başvurular gerçekleştirerek güzel bir yol katettim. Aynı zamanda büyük firmalar yerine küçük firma arayışlarına da giriştim. Çünkü ilk stajını kurumsal büyük bir fabrikada yapmış olmanın verdiği zorluğu farkındaydım artık. Daha küçük bir işletmede daha çok kaynak elde ederek daha verimli bir staj geçirme taraftarıydım. Sonra tüm başvurduğum yerlerden geri dönüşler aldım. Bir tanesi kesinleşmişti ancak yüzyüze görüşmeye çağırdıkları ve vakit sıkıntısı yaşadığım için olumsuz sonuçlandı. Diğer tüm firmalar için aşamalarla dolu video mülakat dahil olmak üzere mülakatlara girdim. Çoğundan güzel neticeler aldım. Artık iş bulma sürecindeki bir video mülakat için tecrübe edinmiştim. Bu gerçekten etkili bir durum. Çünkü ilerleyen zamanlarda online, birebir ya da video mülakatlarla defalarca karşılaşabiliriz ve bunun heyecanını deneyimini 4-5 kez yaşamış olmak rahatlık kazanmama vesile oldu. Ardından başvuru sonuçları açıklanmasında gecikmeler yaşadım. Mailler ile, telefon görüşmeleri ile defalarca yokladım durumu. Ancak mülakat sonuçları ısrarla açıklanmıyor ve benim staj bildirme tarihim yaklaşıyordu. En sonunda yazılım mühendisi bir arkadaşımdan yardım istedim ve bana bir fabrika önerisinde bulundu. Kobi firmaydı anca yurtiçi ve yurtdışı pazarı yüksek bir firmaydı. Oraya CV gönderdim ve firmadaki endüstri mühendisi benimle görüşmek istedi yazılı bir iletişim sonucunda artıları eksileri, karşılıklı beklentileri konuşarak 1ayı zorunlu ,1ayı gönüllü olmak üzere staj başvurum onaylandı. Orada gerçekleştirdiğim 2 aylık staj sonucunda alt dönemim olan öğrenci arkadaşlarıma tavsiyemin hep büyük firmalarda değil küçük firmada iş öğrenilir olacağı sonucuna vardım. Belki büyük ve köklü firmalar CV doldurur ancak iş tecrübesi ve öğrenme odaklı staj arayışını tavsiye ederim.
      Sonuç olarak staj bulma konusunda tanıdık ve torpil ne kadar önemli ise ikna kabiliyeti ve araştırmacı olmakta o kadar önemli. Ne istediğini bilmeden aradığın hiçbir şeyden geri dönüş almak mümkün değil.

      Herkese başarılar ve güzel bir gelecek dilerim.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir