Microsoft Access Nedir?

Microsoft Access,Microsoft tarafından geliştirilmiş bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir (RDBMS). Professional ve daha yüksek sürümlerde bulunan veya ayrı satılan Microsoft Office paketinin bir parçasıdır.

Microsoft Access, veritabanları geliştirmenin hızlı ve kolay bir yolunu sağlar ve özellikle bireyler ve küçük işletmeler için çok uygundur. Access, piyasadaki en popüler masaüstü veritabanıdır.

Access’te çoğu görev grafik kullanıcı arabirimi (GUI) aracılığıyla gerçekleştirilebilir, ancak daha ileri düzey kullanıcılar da Visual Basic for Applications (VBA) kodunu kullanarak uygulamalar geliştirebilir. İleri düzey kullanıcılar, sorgu yazmak veya değiştirmek için SQL kodunu da kullanabilir.

Ana görevler

 

 

Access’te gerçekleştirilen ana görevlerden bazıları şunlardır:

  • Veritabanları ve tablolarını oluşturun ve koruyun.
  • Veritabanına girilebilecek veri türleri ile ilgili kurallar ve kısıtlamalar ayarlayın.
  • Sorgu oluşturun ve çalıştırın.
  • Teknik olmayan kullanıcıların veri girmesine, veritabanında arama yapmasına ve diğer görevleri gerçekleştirmesine izin vermek için formlar oluşturun.
  • Verilerin daha okunabilir bir biçimde sunulabilmesi veya e-postayla gönderilebilmesi, yazdırılması vb. İçin raporlar oluşturun.
  • Makrolar oluşturun, böylece çok adımlı görevler bir düğmeye tıklanarak gerçekleştirilebilir.
  • Dış kaynaklardan (Excel elektronik tabloları, .csv dosyaları vb.) Verileri içe ve dışa aktarın.

Erişimin Yararları

Bazı “kurumsal iletiler” bilgi yönetim sistemleriyle, Access kullanmanın temel avantajlarından bazılarını içerir:

  • Teknik olmayan bir veri kaydı ve sürdürmesi için hızlı ve verimli bir yol sağlar. Her yeni amacı istediğinizde programcıları veya web geliştirmeye almanıza gerek yok ve veri yolu ile ilgilenmek için bir DBA kiralamanıza gerek yoktur.
  • Öğrenmesi kolaydır. Özellikle Microsoft Office ürün paketine alışmış kişiler için erişim, daha kapsamlı görevlerin kişisel için “sihirbazlar” sağlar. Bu sihirbazlar, belirli bir görevi gerçekleştirme adımlarında size rehberlik eder ve her şeyden biraz korkmuş hisseden ilk kez kullananlar için paha biçilmez olabilir.
  • Kodlamaya gerek yoktur.
  • GUI harcamaları “basit ve tıkla” yoluyla yapılabilir.
  • Bu kullanıcılardan yönetim, müşteriler vb. için raporlar oluşturması için hızlı ve verimli bir yol sağlar.
  • Yaygın kullanım için ücretsiz şablon mevcuttur. Daha gelişmiş bir dosyanıza ihtiyacınız varsa sıfırdan başlamanız gerekmektedir.

Microsoft Access’in Sınırlamaları

Birçok senaryo için mükemmel bir seçim olsada, Access’in sınırları vardır. Hiçbir zaman kurumsal bir çözüm olarak tasarlanmadı. Access’in güçlü yönleri, bireylere ve işletmelere, geliştiricileri işe almaya veya Bilişim Teknolojileri departmanını dahil etmeye gerek kalmadan verileri depolamak ve almak ve yararlı raporlar oluşturmak için verimli bir yol sağlamaktır.

Kurumsal CRM gibi kurumsal düzeydeki uygulamalar için SQL Server gibi daha karmaşık bir sistem daha iyi bir seçim olacaktır. SQL Server bir veritabanı sunucusudur ve aynı anda birçok kullanıcının ona erişmesi için tasarlanmıştır. SQL Sever veritabanları, Access veritabanlarından çok daha fazla veri tutabilir. SQL Server daha gelişmiş güvenlik özelliklerine, daha fazla optimizasyon seçeneğine, ağ özelliklerine ve daha fazlasına sahiptir.

Access ile SQL Server arasındaki sınırlamaların iki örneğini burada bulabilirsiniz:

Veritabanı boyutu: Access veritabanlarının maksimum boyutu 2 gigabayt olabilir (sistem nesneleri için gereken alan hariçtir). SQL Server veritabanları, maksimum veri dosyası boyutu 16 terabayt olmak üzere maksimum 524.272 terabayt boyutuna sahip olabilir.

Eşzamanlı kullanıcılar: Bir Access 2016 veritabanının 255 eşzamanlı kullanıcı sınırı vardır, oysa SQL Server 2016’nın her örneği maksimum 32.767 eşzamanlı kullanıcı bağlantısına izin verir.

Pratikte bu rakamlar muhtemelen çok daha düşük olacaktır. Bir Access veritabanı, tasarımına bağlı olarak 1 kullanıcı, 10 kullanıcı veya 100 kullanıcıyla sorun yaşayabilir.Unutmayın, aynı şey SQL Server için de geçerlidir. Kötü tasarlanmış bir veritabanı, tüm veritabanı sunucusunun çökmesine neden olabilir. Bununla birlikte, kilit nokta, SQL Server’ın Access’ten daha sağlam ve ölçeklenebilir olmasıdır.Ancak kurumsal düzeyde bir uygulama olmasa bile, bazen SQL Server yine de daha iyi bir seçimdir. Örneğin, çoğu web sitesi, düşük trafiğe sahip küçük bir web sitesi olsa bile SQL Server veya MySQL gibi veritabanı sunucularını kullanır.

Bu, web sitesini daha ölçeklenebilir hale getirir. Birdenbire çok fazla trafik çekerse, bununla başa çıkabilmelidir.

Ayrıca, paylaşılan barındırma hesaplarındaki daha küçük web siteleri için, barındırma sağlayıcısının SQL Server veya MySQL kullanması daha kolaydır, çünkü tek bir veritabanı sunucusuna erişen yüzlerce hatta binlerce web sitesine sahip olabilirler. Ayrıca, küçük bir web sitesi bile zaman içinde veritabanında büyük miktarda veriyle sonuçlanabilir.

Özel Web Uygulamaları

Access’in daha yeni sürümleri, Access veritabanları için web uygulamaları oluşturmasına izin verdi.

Access 2010, Access Services veritabanlarının SharePoint 2010 web sitelerinde yayımlanabilmesini sağladı ve dışarı depolamak için SharePoint listelerini kullandı.

Access 2013, “özel web uygulamalarını” tanıttı. Web uygulamaları Erişimden oluşturulabilir ve uygulama kaydedildiğinde, doğrudan Access Services veya Office 365 sitesini çalıştıran SharePoint 2013 sorgusunda çalıştıran Access 2013 web çözümleri, depolar temeldeki bir SQL Server veritabanında yer almaktadır.

Seyfi Öztürk

Sürekli gelişim ve iyileştirme prensibiyle hareket eden ve öğrenmeye istekli endüstri mühendisliği öğrencisiyim.