ERP Danışmanı Kimdir? Geleceği Nedir?

Şirketler aynı sektörde olsalar dahi hiçbiri birbirine benzemez. Her şirketin iş süreci ve kültürü farklıdır. Bu yüzden şirketler uygulanması kolay, uygun maliyetli ve eksiksiz bir iş yönetimi çözümü arar. Ancak işletmenin büyüklüğüne ve sistemine uygun iş çözümüne karar verme konusunda yeterli parametre ve kaynaklar bulamayabilir.

İş yönetim çözümü olarak ERP sistemi kurmak isteyen bir şirketin tüm datası gözden geçirilerek ihtiyaç ve istekleri doğru tespit edilir.  Analiz aşamasından sonra karar ve aksiyona dönüştürülecek anlamlı sonuçlar elde edilir. Ardından hangi ERP sisteminin kurulacağına karar verilmesi gerekir.

ERP yazılımları hazır yazılımlardır ve her şirketin iş sürecine tam anlamı ile cevap veremeyebilir. Bu kapsamda ERP danışmanı, şirketlere özel uyarlamaların gerçekleştirilmesi ve ihtiyaç dahilinde ek yazılım çözümlerinin temin edilebilmesi çok önemlidir.

Bir ERP projesi, ERP yazılımının kurulması, yazılımın entegrasyonu ve canlıya geçiş sürecini kapsar. ERP projelerinde hangi ERP‘nin seçileceği, ERP içindeki hangi modüllere ihtiyaç olduğunun tespit edilmesi ve yazılım entegrasyonu konularında danışmanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Şirketlerin iş akışlarının birbiri ile bütünleşik şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla tasarlanmış ERP yazılımları şirketler için vazgeçilmezdir. Peki şirketlerin hangi ERP yazılımına ihtiyaç duyduğuna kim karar veriliyor? ERP yazılımının kurulumu için şirketin iş süreç analizleri kim tarafından gerçekleşiyor? Şirketler bu kişilere neden ihtiyaç duyuyor? Bu yazımızda sorularımızın cevabını alacağız.

ERP Danışmanı Kimdir?

ERP danışmanı, ERP yazılımını tercih eden şirketlere yazılım kurulum süreci, entegrasyon süreci ve kurum sonrasında yol gösteren bir kişi veya gruptur. Bir ERP danışmanı, şirketin iş ihtiyaçları, iş süreçleri ve çalışan iletişimi başta olmak üzere birçok alandaki yazılım ihtiyaçlarını değerlendirir.

ERP projelerinde şirketlerin süreçleri için gereken analiz, tasarım, entegrasyon, canlıya geçiş ve canlıya geçiş sonrası kontrol aşamalarını kapsayacak şekilde çalışmalarını devam ettiren danışmanların, ERP projelerinin başarıya ulaşmasında büyük rolü bulunmaktadır.

Şirket departmanları göz önüne alındığında mali muhasebe, satın alma işlemleri, yönetim, müşteri ilişkileri veya üretim gibi birçok departman bulunuyor. Birbirinden farklı teknik detaylara sahip olan departmanlarda süreçlerin tümüne hakim olmak zor olabiliyor.

Bu noktada ERP yazılımının satın alma aşamasında olduğu kadar yazılım kurulum aşamasında da yol arkadaşlığı edecek bir danışmana olan ihtiyaç artıyor.

ERP Danışmanı Ne İş Yapar?

ERP danışmanlarının birincil rolü, şirket birimlerinin yazılım ile entegrasyon sürecini izlemektir. Bununla birlikte ERP danışmanlarının görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Süreci iyileştirebilmek için ekip çalışması yapmak ve projeler geliştirmek
  • ERP yazılımlarını uygulanması ve eğitimi ile ilgili kullanıcılara yardımcı olmak
  • Mevcut ERP sistemini optimize edebilecek yollar geliştirmek
  • Şirketlerin iş prosedürünü analiz etmek ve uygun çözümler üretmek
  • Müşteri istek ve ihtiyaçlarını doğru tespit etmek
  • Otomasyon için uygun yazılımı tasarlamak
  • Müşteriler ile süreçleri gözden geçirerek uygulama yapılandırma toplantıları gerçekleştirmek
  • Muhtemel sorunları düşünerek uygun çözüm yolları ile ilgili dokümanlar oluşturmak
  • Anahtar kullanıcı eğitimleri vermek
  • Şirketin tüm birimlerini yazılı süreci hakkında bilgilendirmek
  • Verilerin yeni sisteme aktarılması
  • Uygulama ve modül testlerinin yapılması

ERP Danışmanının Yetenekleri Nelerdir?

ERP Danışmanı pozisyonu için ideal adayın aynı anda birden fazla sistemi dengeleyebilen ve karmaşık sistemi anlayabilen teknik fikirli bir kişi olmalıdır. ERP sistemi sürekli geliştiği için iş de sürekli değişir. Bu yüzden hızlı düşünen bir birey olmak gerekir. Ek olarak bazı spesifik yeteneklere ihtiyaç vardır;

Yazılım Yeteneği

ERP Danışmanı yazılım sorunlarının giderilmesi ve yazılımın yükseltilmesinden sorumludur. Bu nedenle ideal bir aday yazılım bilgisine sahip olmalıdır. yeni programlar dahil edildiğinde kodlama bilgisi ile öğrenmeye hazır halde olmalıdır.

Problem Çözme Yeteneği

ERP danışmanı, ERP Yazılımı ile ilgili sorunları çözmek için her zaman hazır olmalıdır. Sürecin aksamaması ve kullanıcıların memnuniyeti için yaratıcı düşünebilmeleri ve problemleri çözebilmeleri gerekir.

Ekip Çalışması ve Liderlik

ERP danışmanı, şirketin her bir bölümünü koordine etmekten sorumludur. İhtiyaç ve isteklerin analizi için bilgi toplamalı ve toplantılara liderlik etmelidir. Proje süreçlerinin duraksadığı durumlarda verimli ve etkili bir şekilde karar verilmeli. Kriz aşamalarında liderlik özelliği ön planda olmalı ve projeye yön verilmelidir.

İletişim ve Sunum Becerileri

ERP Danışmanı, yazılım süreci için yönetime plan sunmaktan ve eğer sistem yükseltildiyse çalışanlara eğitim vermekten sorumludur. Aynı zamanda yazılım süreçleri hakkında bilgi akışının doğru aktarılması ve olası sorunların çözümünü bulabilmek için gelişmiş iletişim yeteceğine sahip olmalıdır.

ERP Danışmanı ve Geleceği

 

Küçük işletmeler, üretim hacminin artması ile birlikte daha fazla insan gücüne ihtiyaç duyacağını fark ediyor. Artan iş yükü ve karmaşık süreçlerinin takibinin zorlaşması şirketlerin ERP sistemine olan ihtiyacını artırıyor.

Çoğu küçük işletme, şirketinin her alanında insan gücünü kullanır. Bu durum iletişim ve şirket kültürü için samimi bir ortam yaratabilir. Ancak üretkenlik söz konusu olduğunda gerekli verim alınamıyor.

Üretkenlik ve üretimdeki artış fark edildiğinde ERP sistemine geçiş kaçınılmaz olacaktır. Bir işletmenin ilk kurulduğu zamanlarda her bir departmandaki iş fonksiyonlarının insanlar üzerindeki yükü ve süreçlerin yavaşlığı, otomasyon sistemlerine olan farkındalığı artıracaktır. Bu farkındalık için geçen sürenin gelecekte daha da azalması bekleniyor.

Sonuç olarak ERP yazılımları işletmelerin iş fonksiyonlarını otomatikleştirir ve gelirinin artmasını sağlar. Şirketler artan üretime ayak uydurabilmek için çok daha fazla insan gücüne yatırım yapmak zorunda kalmazlar.

Daha büyük şirketler, insan gücü yerine süreçleri otomatikleştiren ERP yazılımına yatırım yapıyor. Çünkü teknoloji çoğu insanın fark ettiğinden daha hızlı hareket ediyor.

Teknolojik süreçler ile insan süreçlerini karşılaştıracak olursak, teknolojik süreçler ile maliyetler azaltılabilir. ERP yazılımlarının kullanımı arttıkça, şirketin ihtiyaç ve istekler doğrultusunda yazılımı yükseltmek, kontrol yapmak ve olası problemlere çözüm üretebilmek için hala insanlara ihtiyaç duyuluyor.

Bu yüzden ERP danışmanları için her zaman açık bir pozisyon bulunuyor. Ancak ERP danışmanlığına olan talep arttıkça iş için gerekli olan sertifika programlarına daha fazla kişi yatırım yapacak. Dolayısıyla danışman sayısındaki bu artış yıllık maaşların biraz düşmesine sebep olabilir.

Diğer bir yandan bulut tabanlı ERP yazılımını tercih etmek isteyen firmalar olabilir. Bulut tabanlı ERP’ de şirket için altyapı gerekli olmadığından ERP danışmanlarının rol ve sorumlulukları azalıyor.

Gelecek için öngörülerde bulunabiliriz ancak gelecekte ne olacağını bilemeyiz. Güncel ERP haberlerini takip etmek, yeni ERP çözümlerini incelemek ve trendler takibinin yapılması ERP danışmanlarının gelecekteki yeri hakkında varsayımda bulunmaya yardımcı olabilir.

ERP Danışmanı Olmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Bir ERP danışmanı, sistemin bakımı ile ilgilenmeli ve izleyebilmelidir. ERP yazılımı ile ilgili olan sorunların kaynağını bulabilmek için müşterilerle sürekli iletişim kurabilmelidir. Bununla birlikte, ERP danışmanı sadece teknolojik yetenekleri ile sınırlı kalmamalıdır. Mükemmel müşteri hizmetleri, sosyal beceriler, topluluk önünde konuşma ve liderlik becerileri gibi birçok alanda yetenekli olmalıdır.

Bu rolün geniş sorumluluk yelpazesi ve karmaşıklığı ile danışmanların çalışma programı değişiklik gösterebilir. Esnek çalışma saati gerektiren ERP danışmanlığı, yazılımla ilgili acil bir durum meydana gelme durumunda çoğu zaman çağrı vardiyasına hazır olmalıdır.

ERP yazılımını kullanmak isteyen şirketler danışmanlık firmalarına farklı şehirlerden ulaşabilir. Bu durumda ERP danışmanları şehir dışı veya yurt dışı projeleri için seyahat halinde olabilmelidir.

 

Beyza Aydoğan

Endüstri Mühendisi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi/Endüstri Mühendisliği (2016-2020)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir